Aktuelno - Moj kvadrat -

Vrtoglavi rast cena u komšiluku: U nekim delovima prestonice kvadrat čak 6.000 evra

Prema podacima hrvatskog Zavoda za statistiku, prosečna cena novoizgrađenog stana u Zagrebu je čak 30,9 odsto viša nego pre samo godinu dana.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: DeymosHR/Shutterstock
Foto: DeymosHR/Shutterstock

Uprkos neizvesnom vremenu u kome živimo, sadašnja situacija na hrvatskom tržištu nekretnina je solidna i stabilna te cene kvadrata u Zagrebu i na moru i dalje beleže rast. Dok je sve naizgled turbulentno, tržište nekretnina kao da je neokrznuto. Ipak, ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije često se menjaju, stoga je nezahvalno unapred davati prognoze o tržištu nekretnina, prenosi Dom i dizajn (Jutarnji list).

Rat u Ukrajini, veliko poskupljenje energenata i inflacija na svim poljima svakako su doveli do umerene stagnacije u potražnji nekretnina u poslednjem tromesečju. Njihove su cene i dalje u porastu, ali kupci su nešto oprezniji u ulaganjima i planiranjima, smatraju u Biliškov Nekretninama u Zagrebu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosečna cena novoizgrađenog stana u Zagrebu iznosi 18.492 kune (2.459 evra) po kvadratnom metru, što je 30,9 odsto više nego godinu dana ranije. Prema istom izvoru, prosečna cena kvadratnog metra novog stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2022. godine iznosila je 16.058 kuna (2.135 evra), što je 20 odsto više nego u istom razdoblju 2021.

"Više je razloga koji su uticali na ovaj nagli skok cena novogradnje, a inflacija i veliki rast troškova gradnje, još uvek niske kamate, nedostatak kvalitetnih mikrolokacija i projekata za stanogradnju te višak potražnje u odnosu na broj nekretnina koje tržište danas nudi svakako su neki od glavnih. Ljudi su uvideli da inflacija 'jede' novac, koji je naglo počeo gubiti vrednost, pa su mnogi ušteđevinu odlučili da pretoče u nekretnine. Kupci nisu samo oni s ušteđevinom, već je jako veliki broj kupoprodaja finansiran putem bankarskih kredita, budući da su kamate još uvek niske. U ovom poslednjem krugu APN-a kamate koje su banke nudile su bile ispod dva odsto", objašnjava Jasna Biliškov Barun, direktorka Biliškov Nekretnina u Zagrebu.

U Zagrebu se novogradnja traži svugde i po pravilu je teško naći cenu kvadrata ispod 2.500 evra, čak i na rubnim delovima grada poput Gajnica, Klare i Sesveta.

"Retke novogradnje u Donjem gradu i na Šalati prodaju se po ceni većoj od 6.000 evra po kvadratu, a Trešnjevka, Jarun, Središće i Vrbik već su na oko 4.000 evra", dodaje Biliškov Barun.

Visoka cena novogradnje očekivano je povukla za sobom i cenu kvadratnog metra stambenog prostora u starijim zgradama.

Prodat skuplje

"U pravilu postignute cene starijih stanova koje je potrebno renovirati kreću se između 600 i 800 evra po kvadratu manje od cene kvadrata novogradnje u nekom kvartu. Najveća razlika u ceni između stare gradnje i novogradnje je u centru Zagreba jer su kupci od zemljotresa izgubili veći interes za kupovinom stanova u starim zgradama u centru, posebno onima građenim pre 1960-ih. Takvi su stanovi najveći gubitaši vrednosti jer njihove cene ne prate rast", rekla je Biliškov Barun.

Nadalje, jedan od razloga visokih cena je to što potražnja u velikoj meri premašuje ponudu. Ponuda dobrih i kompletnih nekretnina, a to znači kvalitetna gradnja, visoki energetski razred (A-B), niske režije, odlična mikrolokacija, pogled, dobra orijentacija, spratnost i lift, parking, dobar raspored, je vrlo limitirana, a toga su svesni i kupci.
Najtraženiji su manji stanovi s jednom ili dve spavaće sobe plus dnevna soba, površine 50-65 kvadrata, a oni se neretko prodaju za svega nekoliko dana i postižu vrlo visoku cenu po kvadratu.

"Nedavni primer iz naše kancelarije – stan smo prodali u jednom danu, i to po višoj ceni od oglašene jer je bilo više od desetak ozbiljnih kupaca. Bio je to trosoban stan u Prečkom u zgradi novije gradnje, površine 55 kvadrata te je imao i garažu. Naša procena za stan i garažu bila je oko 155.000-160.000 evra. U dogovoru s vlasnikom oglasili smo ga za 165.000 eura, a stan smo prodali isti dan kad je oglašen po ceni od 167.500 evra, što je gotovo 2.700 evra po kvadratu, kupcu iz Slavonije. Kupio je stan za svoje dvoje dece koja dolaze na studije u Zagreb", navodi Jasna Biliškov Barun.

Kupci iz Dalmacije i Istre

Zagreb je kao tržište nekretnina uvek zanimljiv kupcima iz Dalmacije, Istre, Slavonije i Like, u pravilu domaćim, dok je ovo leto na moru bilo vrlo atraktivno stranim kupcima iz Europe.

"Zagrebačkom tržištu gravitira oko 200.000 kupaca iz Hrvatske i nešto stranaca, dok Dalmaciji i Istri gravitira nekoliko desetina miliona potencijalnih kupaca iz EU. Ulazak Hrvatske u evrozonu i Šengen privući će još više stranih kupaca i ulagača, zbog dostupnosti i jednostavnije mobilnosti", zaključuje.