Aktuelno - Moj kvadrat -

U centru prestonice grade socijalne stanove za LGBT populaciju

Zgrada sa 70 stanova projektovana je u saradnji sa budućim stanarkama, koje će plaćati sniženu stopu od 6,9 evra po kvadratu.

Izvor: gradnja.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Bogi.Knips
Ilustracija: Shutterstock/Bogi.Knips

Nemačka kompanija Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) najavila je projekat izgradnje objekta socijalnog stanovanja i doma za stara lica namenjenog, kako je navedeno, pripadnicama gej i transrodne populacije u Belinu.

Projekat je kreiran u saradnji sa inicijativom "Rad und Tat gGmbH" i biće smešten u blizini Aleksanderplaca, a osnovno arhitektonsko oblikovanje zgrade potpisuje berlinska firma Galandi Schirmer Architekten & Ingenieure (GSAI), prenosi portal Gradnja.rs.

Socijalni smeštaj za seksualno različite

WBM je podružnica veće WBM grupe i jedna je od šest berlinskih državnih građevinskih kompanija. Pored toga, poseduje najveći deo stanova za iznajmljivanje u oblasti Berlin-Mitte.

Još jedna zanimljivost je to da je, prema saopštenju za štampu, nova zgrada projektovana u saradnji sa budućim stanarkama i da će u njoj biti smešten i kulturni centar za gej i transrodnu populaciju.

Juta Brambah, generalna direktorka Rad und Tat gGmbH, objasnila je da bi odabir takve centralne lokacije takođe pomogao da se normalizuje postojanje gej i transrodnih osoba i poveća njihova vidljivost.

Prema WBM-u, nova zgrada će biti izgrađena na veoma traženom zemljištu u centru Berlina. Imaće 70 stanova, dok će stanarke morati da plaćaju sniženu stopu od 6,9 evra po kvadratu.

Stanovi će se iznajmljivati i svi su namenjeni za smeštaj po pristupačnim cenama, a zgrada će takođe imati pet jedinica prilagođenih za invalidska kolica i pet zajedničkih jedinica koje mogu da prime do osam žena kojima je potrebna nega.

Novi objekat će takođe biti namenjen za smeštaj penzionerki. Kompanija je saopštila da je ideja da se gej i transrodnim osobama obezbedi bezbedno okruženje u komšiluku u starosti.

Pionirski projekat za Evropu

Juta Brambah je citirana u izjavi za štampu u kojoj se objašnjava da je ovo pionirski projekat za Evropu, koji kombinuje socijalno stanovanje sa kulturnim centrom u srcu grada.

Ona je takođe istakla da će to postaviti standarde za gej i transrodnu vidljivost, kao i da će omogućiti ljudima da iskuse koliko različitost može biti korisna.