Aktuelno - Moj kvadrat -

Skočile kirije: Zakup jednosobnog stana od 300 do 600 evra

Cene zakupa stanova u Crnoj Gori su porasle, a taj skok je posebno vidljiv u Podgorici.

Izvor: Investitor
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Andrey_Popov
Ilustracija: Shutterstock/Andrey_Popov

Stanodavci dižu kirije: "Sto evra više ili iseljenje"; Kako zakupci mogu da se zaštite?

Tamo se za najam jednosobnog stana traži od 300 do 600 evra, dok se dvosobni cene od 350 do čak 1.200 evra, a garsonjere je skoro nemoguće naći ispod 200 ili 250 evra.

Neki od stanova, čija cena je izuzetno visoka, namešteni su, ali ima i slučajeva da se prazan stan izdaje u prosjeku oko 300 evra. Iako bi bilo očekivano, razlike između kirija za stan u užem centru grada i na periferiji skoro da nema, prenosi Investitor.

U Udruženju podstanara za Dan kažu da ne pamte teža vremena. Kako ističe Dragan Živković, oko 30.000 podstanarskih porodica je u sve lošijem položaju, a država ih je odavno zaboravila, te naglašava da je pitanje da li ih se ikada i sećala. Kaže da je kirija skočila najmanje 50 odsto.

"Treba reći da podstanari u Crnoj Gori ne pamte teža vremena. Nikada teža vremena za preko 30.000 podstanarskih porodica nisu bila, a teško i da mogu biti. Sve što se izdešavalo sa našom državom i donosiocima odluka u poslednje dve godine, ali i u poslednjim decenijama, ne služi na čast nikome ko je trebalo da se bavi ovim problemom. Samo u poslednjih godinu, nažalost, svedočimo, sa jedne strane, rapidnom pogoršanju životnog standarda podstanarskih porodica, a, sa druge strane, potpunom odsustvu volje ali i želje onih najodgovornijih u ovoj državi da se pozabave ovim najozbiljnijim problemom imajući u vidu da su podstanari danas najugroženija socioekonomska grupa građana. Naravno da u poslednjih godinu imamo najveće povećanje zakupa stanova nesrazmerno sa platežnom moći velikog procenta podstanarskih porodica. Kirije su poskupele i do 50 odsto. Prema podacima do kojih je ovo udruženje došlo, najveće poskupljenje zakupa beležimo na jugu Crne Gore gde je inače najteže biti podstanar. Skoro identična situacija je u Podgorici, dok je na severu Crne Gore porast kirije neznatan ili bolje rečeno u najmanjem procentu”, kaže Živković.

On navodi da je usled rata u Ukrajini došlo do velikog priliva ljudi iz ratom zahvaćenih područja, što je uticalo na rast cena kirije.

Pročitajte još:

Vrtoglavi rast cena u komšiluku: U nekim delovima prestonice kvadrat čak 6.000 evra

Egzodus Rusa zbog mobilizacije opet diže cene zakupa?
"Dolazi do povećanja zakupa, pa i kupovine nekretnina najviše u primorskim gradovima naše države. Sve to se momentalno odrazilo na povećanje cena zakupa. Udruženje podstanara svedoči nehumanom ponašanju stanodavaca u tom periodu. Usled prodaje nekretnina podstanarske porodice su dobijale krajnje nehuman rok za iseljenje, ako ga je uopšte i bilo, da nađu novi smeštaj za sebe. Naravno, ništa od ovoga relevantne državne institucije nisu registrovale, kao ni sve ove prethodne decenije muka i patnji svojih građana sa podstanarskim statusom. Sada očekujemo novi talas državljana Rusije i Ukrajine, tako da je moguće da će doći do novih problema, otkaza na stanovima, prodaje, a verujemo da će država ćutati kao i do sada”, kaže Živković.

Država izgubila milione

Živković ističe da se nakon 90-ih godina prošlog vijeka nijedna vlast nije želela baviti najvećim problemom ovog društva.

"Potpuno nerealno i neshvatljivo. Usled nepoštovanja donetih zakona koji se vezuju za ovu oblast sama država je pretpela gubitke koji se mere u desetinama miliona evra. Upravo isti taj novac mogao je i morao biti iskorišten za poboljšanje socijalne stambene politike. Ovo udruženje je svim relevantnim državnim adresama pokušavalo ukazati na veličinu problema ujedno predlažući konkretne ideje da se status podstanara i ukupno socijalne stambene politike popravi. Nažalost, do sada nismo naišli na razumijevanje upravo od onih kod koji su bili u obavezi prepoznati ozbiljnost i veličinu problema”, zaključuje on.