Aktuelno - Moj kvadrat -

Rešenje ili kolaps tržišta: Ovako će se ograničiti cene stanova? VIDEO

Cene izdavanja stanova u našoj zemlji dostižu dvostruko, pa čak i tri puta veći skok, nego što je to bilo prošle godine.

Izvor: B92.net, TV Prva
Podeli
Foto: Pormezz Shutterstock
Foto: Pormezz Shutterstock

Ukoliko tražite garsonjeru na Dorćolu moraćete mesečno da izdvojite minimum 500 evra, a cene za ovu kvadraturu na pomenutoj lokaciji dostižu i do 1000 evra. Zbog ovakvog naglog skoka, predlažu se i nova rešenja.

Činjenica je da je i sama izgradnja stanova poskupela, zbog skoka cena građevinskog materijala, a takođe su i banke podigle kamatanu stopu, pa su samim tim i rate dosta skuplje. Iznos koji je sada potrebno izdvojiti za stanarinu je i do tri puta veći. Može li država da ograniči cenu stanarine? Postoji li rešenje za ovakvu situaciju na tržištu nekretnina?

"Naš predlog jeste da za veći deo stanova u Srbiji po kvadratnom metru najviše može da bude 1 odsto od prosečne neto zarade. Naravno, ova zakupnina bi se utvrđivala na osnovu lokacije i kvalilteta stana. Na taj način bi se zakupnine vratile dve do tri godine unazad", rekao je Svetislav Kostić, član pravnog tima "Ne davimo Beograd".

"To je lep predlog ali nažalost ne može da prođe zato što za sobom vuče niz nekih posledica, ekonomskih posledica. Stanodavcima se ne isplati da izdaju po toj ceni. Investitori koji grade zgrade ih grade da bi ih prodali, a ne da bi ih izdavali. Ljudi kada kupe stan i ako je namena za izdavanje oni očekuju dobit ", odgovorio je Slobodan Milošević, agent za nekretnine.

Glavna nedoumica u ovom predlgou jeste da li država sme da diktira cenu izdavanja stanova.

"Gotovo je nemoguće da država reguliše cene stanova jer su stanovi u privatnom vlasništu. Za privatno vlasništvo, vlasnici odlučuju koja je cena", rekao je Milošević

Zakonski gledano da li država može i da li bi trebalo da reguliše cene nekretnina?

"Postoje propisi koji regulišu ovu oblast i koji su uveliko u primeni. Stanodavac i stanar sve regulišu ugovorom. Ustavom Republike Srbije je propisano da je ekonomsko uređenje Republike Srbije otvoreno i slobodno", rekao je advokat Petar Kilibarda.

"Iako su cene znatno više, potražnja ne reaguje na cene. Potražnja jeste niža trenutno kao i svake godine u ovom periodu, ali cene ne utiču na to. Ovaj predlog da se ograniči na 1 odsto prosečne plate nije izvodljiv. Ograničenjem bi mogli samo da nateramo stanodavce da ne izdaju taj stan. Cene o kojima razgovaramo su tržišne ", ispričao je Igor Manjenčić sa portala mojanekretnina.rs.

Za više informacija pogledajte video-prilog: