Aktuelno - Moj kvadrat -

Rast kamata polako obuzdava cene nekretnina

Kuće i stanovi u Nemačkoj skuplji su i peti kvartal zaredom za više od 10 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali se taj rast cena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Ink Drop
Ilustracija: Shutterstock/Ink Drop

Od aprila do juna cene stanova porasle su u proseku za 10,2 odsto u odnosu na isto tromesečje prošle godine, saopštio je u petak zavod za statistiku. U prvom kvartalu 2022. to je poskupljenje, prema najnovijim podacima, iznosilo 11,6 odsto, prenosi dpa.

U odnosu na prethodni kvartal, poskupljenje stanova i kuća sa jednim, ili dva stana je u drugom kvartalu iznosilo u proseku 2,5 odsto.

Najveći porast cena statističari su registrovali u retko naseljenim, ruralnim oblastima, gde su kuće za jednu do dve porodice poskupele 13,6 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, a stanovi za 11,7 odsto.

U vodećim metropolama, kao što su Berlin, Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt, Štutgart i Dizeldorf, cene za porodične kuće su skočile za 12,2 odsto, a za stanove 10,6 odsto u odnosu na isti period 2021.

Blaga relaksacija cena je u urbanim naseljima. Tamo je stopa poskupljenja za kuće sa 7,8 odsto prvi put ponovo došla na jednocifrenu vrednost od prvog kvartala 2021. Za stanove su kupci nekretnina morali da izdvoje 7,3 odsto više nego u to vreme 2021.

Zbog sve viših kamata, skupljeg građevinskog materijala i problema u snabdevanju, stručnjaci očekuju slabljenje potražnje za nekretninama, koja u Nemačkoj cveta već više od 10 godina.

Posebno zbog visokih kamata, sve je više ljudi koji sebi više ne mogu da priušte da kupe stan ili kuću.