Aktuelno - Moj kvadrat -

Prosečna cena kvadrata novogradnje u Crnoj Gori 1.532 evra

Prosečna cena kvadratnog metra stana u Crnoj Gori je u 2023. godini iznosila 1.532 evra, objavila je crnogorska Uprava za statistiku Monstat na svom vebsajtu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/karnizz
Ilustracija: Depositphotos/karnizz

U Podgorici je stambeni kvadrat u proseku koštao 1.585 evra, u primorskom regionu zemlje 1.577 evra, u centralnom regionu 696 evra, a u severnom regionu 1.220 evra.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj meri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosečna cena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosečna cena će biti veća.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u 2023. godini iznosila je 1.555 evra, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 evra.

Ovo istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već uzima u obzir cene koje su navedene u zaključenim kupoprodajnim ugovorima, naglašava Monstat.