Aktuelno - Moj kvadrat -

Poznato do kada će rasti cene nekretnina: Ovo je izazvalo kolaps

Cene nekretnina u Srbiji i dalje rastu, pa je tako kvadrat stana u novogradnji u Nišu u trećem kvartalu ove godine za 200 evra skuplji u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Izvor: kurir.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Dariusz Jarzabek
Foto: shutterstock, Dariusz Jarzabek

S druge strane, kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, manje se i kupuje, pa je u Nišu je zaključeno 15 odsto manje kupoprodajnih ugovora u odnosu na 2022. godinu.

O ovoj temi govorili su Nenad Đorđević, Predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine i Davorka Tasić, agentica za nekretnine.

"Najveći kolaps na tržitšu je nastao kada su prodavci starih stanova hteli da izjednače cene stanova sa novogradnjom. To je bio osnovni problem. Vi novogradnju ne možete da korigujete jer to zavisi od repromaterijala i tu zaista nema neke mogućnosti za korekcju cene. Najveći problem je nastao sa prodavcima koji su zamislili šta treba da dobiju", rekla je Tasić za Kurir.

Đorđević tvrdi da su cene u porastu još 2016. godine:

"Cene nekretnina rastu konstantno od 2016 godine. Najviše posle korone, jer naši ljudi ulažu pare u nekretnine, dok je rastao BDP rasla je i potražnja i bzbog toga su i rasle cene. Ponuda sada ne raste kao što deluje, nije kvalitetna, a promet je pao u prethodna dva kvartala zato što je smanjen broj stambenih kredita. To se smanjilo na nekih šest do sedam odsto", rekao je Đorđević.

Istakao je da se nestabilnost u zemlji (Kosovo i Metohija) kao i u svetu (Ukrajina, Bliski istok) prelila na tržište i da građani zbog toga oklevaju sa kupovinom.

"Taj momenat i s druge strane nestabilnost u zemlji i svetu prelila se na tržište i građani su počeli da odlažu kupovinu nekretnina sa idejom da će nešto dobiti čekanjem, ali cene će nastaviti da rastu. Oni koji čekaju izgubiće novac", zaključio je Đorđević.