Aktuelno - Moj kvadrat -

Potražnja nikad veća, brzo se razgrabe: Stanovi u Srbiji se izdaju za manje od 20 dana

U Srbiji je nikad veća potražnja za nekretninama, a naročito u Beogradu, gde se oglašeni stanovi izdaju u proseku za 17 dana, pokazuje istraživanje portala "4zida".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Robert Kneschke
Ilustracija: Shutterstock/Robert Kneschke

Visoka tražnja rezultat je najviše dolaska velikog broja stranaca u prestonicu, navedeno je u saopštenju.

To je rezultiralo skokom cena najma, ali je uticalo i na brzinu izdavanja nekretnina.

Početak leta je obično period kada na tržištu izdavanja ima više nekretnina u ponudi, najviše zbog odlaska studenata svojim kućama i otkazivanja stanova.

Potražnja za izdavanje stanova je velika, a oni kvalitetni se brzo razgrabe.

U Novom Sadu je slična situacija i prosečno vreme izdavanja je 18 dana, dok je u Nišu i Kragujevacu za dan manje nego u Beogradu - 16 dana.

Od većih gradova, najbrže se izdaju stanovi u Subotici, gde je prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje 14 dana.

"U manjim gradovima je i manja ponuda nekretnina za izdavanje, te nas ne treba iznenaditi što kvalitetne nekretnine vrlo brzo odu sa tržišta. Tako je na primer u Čačku i Somboru prosečno vreme izdavanja nekretnina samo 11 dana, a u Kruševcu osam dana. Ipak, rekorder u Srbiji je Kraljevo, gde se stanovi u proseku izdaju za samo pet dana. U ovim, manjim gradovima, dovoljno je da zaživi jedna nova fabrika, pa da se već oseti nestašica stanova za izdavanje", rekla je Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs

Beogradske gradske opštine beleže različito prosečno vreme izdavanja nekretnina.

Najbrže se izdaju stanovi na Paliluli, zatim u Zemunu, pa na Zvezdari i Čukarici.

Najduže na tržištu stoje stanovi na Savskom vencu, u proseku 34 dana.

To se može objasniti i time što je na ovoj opštini izgrađen velik broj stanova, te da je i veća ponuda stanova za izdavanje u odnosu na ostale opštine.

Na opštinama Savski venac, Vračar i Stari grad ima i najviše luksuznih nekretnina koje, po pravilu, nešto duže čekaju na stanare nego što je to slučaj sa povoljnijim stanovima namenjenim studentima.