Aktuelno - Moj kvadrat -

Ovo je najskuplji grad za kupovinu kuće

Nekretnine za stanovanje u Singapuru sada su najskuplje u Aziji i Pacifiku, prestigle su Hong Kong, pokazuju najnoviji podaci.

Izvor: Blic / Anica Jelovac
Podeli
Foto: shutterstock, Billion Photos
Foto: shutterstock, Billion Photos

Srednja cena privatnih kuća u Singapuru iznosila je 1,2 miliona dolara u 2022. godini, u poređenju sa 1,16 miliona dolara u Hong Kongu.

Privatne kuće za iznajmljivanje u Singapuru takođe su imale najvišu mesečnu kiriju u regionu od 2.600 dolara, što je "daleko više" od gradova kao što su Sidnej, Melburn i Hong Kong.

Izveštaj se oslanjao na vladine statistike iz 45 gradova na devet tržišta u Aziji i Pacifiku, dok je merio dostupnost nekretnina za život i za iznajmljivanje, u odnosu na srednji prihod domaćinstava.

Cene kuća u Hong Kongu su "znatno pale" 2022. godine, a razlog je značajno povećanje kamatnih stopa na kredite, jer Hong Kong drži korak sa Federalnim rezervama SAD. U oktobru su cene kuća u Hong Kongu pale na najniži nivo u poslednjih pet godina, jer je povećanje kamatnih stopa povećalo troškove zaduživanja.

Ranije ovog meseca, monetarna vlast Hong Konga podigla je osnovnu kamatnu stopu na 5,5 odsto, nakon što je američka centralna banka povećala stopu federalnih fondova do 5,25 odsto.

"Odliv stanovništva"

Pored toga su "neto odliv stanovništva" i "manje optimistični pogled" na lokalno tržište nekretnina takođe smanjili srednju cenu stanova u Hong Kongu za 8,7 odsto, sa 1,27 miliona dolara iz 2021. na oko 1,16 miliona dolara u 2022. godini.

U međuvremenu, privatne kuće u Singapuru su pretekle Hong Kong kao najskuplje u Aziji i Pacifiku, sa prosečnom cenom koja je porasla za preko 8 odsto u prošloj godini. Samo prošlog meseca,

Singapur je povećao poreze na kupovinu nekretnina zbog zabrinutosti da bi rast cena "mogao da bude veći od ekonomskih osnova".

Vlada Singapura rekla je da će lokalni i strani kupci stambenih objekata morati da plaćaju veće poreze. Privatne kuće za iznajmljivanje u Singapuru imaju najveću mesečnu kiriju u regionu, koja je porasla za skoro 30 odsto u 2022. godini.

Povećanje cena zakupa pripisano je raznim faktorima kao što su povećanje broja migranata, usporavanje izgradnje novih nekretnina, kao ni iseljavanje mladih profesionalaca iz svojih višegeneracijskih porodičnih domova zbog više prostora i slobode.