Aktuelno - Moj kvadrat -

Ova država će predvoditi evropsko tržište nekretnina u 2024. godini

Čini se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine predvoditi evropski preporod nekretnina jer međunarodni ulagači vraćaju kapital na napeto tržište nekretnina u regionu.

Izvor: CNBC/See Biz
Podeli
Aerial-motion/Shutterstock
Aerial-motion/Shutterstock

Očekivani pad kamatnih stopa i skromni ekonomski oporavak podstaknuće priliv inostranih ulagača koji žele da iskoriste "sve privlačnije nivoe cena", sugeriše novo istraživanje međunarodne kompanije za nekretnine Savills, prenosi SEEbiz.

Američki, izraelski, japanski i tajvanski ulagači trebalo bi da prednjače u toj nameri, prednjačeći oporavak aktivnosti ulaganja u nekretnine od 20 odsto 2024. dok upumpavaju gotovinu u Britaniju, Nemačku, Španiju i Holandija, prema istraživanju.

Svakako, čini se da smo prevazišli najgore i da imamo malo zastoja u oporavku, rekao je Rasheed Hassan, Savillsov menadžer globalnih prekograničnih ulaganja, za CNBC."Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od tržišta s najvećim popustom", dodao je, ističući da se kretalo "teško i brzo", ali da su njegovi temelji – naime duboko tržište, laka dostupnost i ograničena domaća konkurencija – ostali nepromenjeni.

Britanija je rangirana kao najbolja evropska destinacija za prekogranična ulaganja u CBRE-ovoj Anketi o namerama evropskih ulagača za 2024, a ulagači ističu njene snižene stope i visok potencijal povrata. Slede Njemačka, Poljska, Španija i Holandija. London je proglašen najatraktivnijim gradom, a slede ga Pariz, Madrid, Amsterdam i Berlin, pokazalo je istraživanje.

"London je jedan od onih nekoliko gradova koji dosledno pokazuje svoju otpornost u suočavanju s izazovnim ekonomskim vjetrovima i ostaje glavna centralna tačka za globalni kapital", rekao je Chris Brett, direktor CBRE-ovog odeljenja za evropska tržišta kapitala.

Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada privući jednu trećinu — ili oko 13 milijardi dolara — izlaznih ulaganja 2024. samo iz SAD-a, prema procenama Knight Franka. Nemačka, Španija i Holandija biće sledeći najveći korisnici američkog novca.

Sledi teška godina za nekretnine budući da su više kamatne stope povećale troškove zaduživanja i uticale na raspoloženje ulagača.

Globalna prekogranična ulaganja u nekretnine iznosila su 196,3 milijarde evra tokom 2023 godine, što je pad od 40 odsto u odnosu na petogodišnji prosek, prema podacima Real Capital Analyticsa koje navodi Savills. Pad je bio najizraženiji u Evropi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), gde su prilivi bili 59 odsto manji. To je u poređenju s padom od 56 odsto zabeleženim u Americi i padom od 12 odsto zabeleženim u azijsko-pacifičkom regionu.

Ukupno 65,2 milijarde evra uloženo je u kontinentalnu Evropu 2023, od čega je većina poticala od intraevropskih prekograničnih kupaca, prvenstveno u Francuskoj i Španiji. Manje od polovine (40 odsto) došlo je izvan kontinenta — najniži udeo od 2010.

Međutim, očekuje se da će se taj trend promeniti kako se međunarodne institucije i pojedinačni investitori vraćaju na tržište jer Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske pokazuju znakove smanjenja stopa.