Aktuelno - Moj kvadrat -

Novi trendovi na tržištu: Rusima otežana kupovina, Ukrajinci uglavnom traže stanove u zakup

Prošla godina je za real estate industriju u Crnoj Gori bila izuzetno uspešna.

Izvor: Investitor
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Michael Dechev
Ilustracija: Shutterstock/Michael Dechev

"I jedni i drugi i dalje dolaze u Crnu Goru, s tim što sada primetno ima mnogo više Ukrajinaca. Prema nekim procenama, trenutno ih je oko 20.000. Dolaze i Rusi, ali više kao turisti, znatno je manje onih koji bi da kupe nekretnine jer ne mogu da plaćaju. Centralna banka im je ograničila sumu koju mogu da imaju na bankovnom računu, a pošto je Crna Gora u SWIFT sistemu, ne mogu da vrše plaćanja prema Crnoj Gori”, navodi Laković.

Kaže da Ukrajinci sada više traže nekretnine u zakup, nego za kupovinu.

"I Rusi i Ukrajinci dolaze ovde s kešom i traže u zakup nekretnine svih vrsta, što je cene zakupa, posebno na nekim lokacijima u Budvi i Tivtu, vrtoglavo diglo. Praktično, potražnja je bila tolika da ste mogli nekretninu izdati po izuzetno visokim cenama, tipa, luksuzan dvosoban stan u Porto Montenegru za 50.000 evra godišnje", kaže sagovornik portala.

"Cene nekretnina su stabilne, jedino što su porasle cene vrhunskih, luksuznih, nekretnina, 10 do 20 odsto. Očekujem da prodaja nekretnina ostane na visokom nivou i ove godine, s tim što će verovatno u nekretnine u Crnoj Gori najviše ulagati državljani Srbije i regiona. Sigurno da će ova situacija pogoditi određenu nišu real estate industrije, ali potražnja je i dalje velika. Ljudi se oslobađaju novca jer se plaše inflacije i svi žele da kupe nekretninu. Investitori su se takođe prilagodili situaciji i primenjuju novu strategiju. Rizorti, koji to mogu finansijski da izdrže, pružaju mogućnost strancima, na primer državljanima Srbije, da plate 30 ili 40 odsto vrednosti nekretnine i da se odmah usele, a da ostatak otplaćuju na rate 36 meseci, bez podizanja kredita u banci”.

Validitet cena mesec dana

"Svi se preračunavaju i ograničavaju validitet cena stanova, cena je validna mesec dana. A gradnja ne staje. U okviru Porto Montenegra aktivno se gradi luksuzni hotel SIRO Boka Place koji će biti otvoren sljedećeg leta. U izgradnji je i hotel iz lanca Marriott pored Starog grada u Kotoru, hotel Intercontinental u Čanju, Radisson Blu u Baru i Galeb u Ulcinju. U Kolašinu, na samoj ski stazi, otvara se Swissôtel, dok je hotel Westin još u izgradnji. U okviru projekta Luštica Bay grade se novi hoteli i golf teren sa 18 rupa, jedinstven po tome što će sa svake tačke terena igrači imati pogled na more. Sljedeći veliki projekat koji se očekuje jeste početak izgradnje hotela Four Seasons na Plavim horizontima. Bigova Bay u Kotoru je veliki projekat na 300 hektara, tu će biti nekoliko svjetski poznatih brendova i operatera”, kaže Laković.