Aktuelno - Moj kvadrat -

Nemačkom stanogradnjom "zavladao strah"

Nemačka stanogradnja posrće pod teretom poskupelih i radova i kredita, a ni od skorašnje budućnosti ne očekuje ništa bolje, saopštio je u ponedeljak ekonomski institut Ifo.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Indeks očekivanja među građevincima u februaru je pao na minus 65,6 poena, najniže od kako ga je Ifo formirao 1991. "Industrijom je zavladao strah", rekao je jedan od autora redovne mesečne studije instituta Feliks Lajs.

Građevinci naime učestalo storniraju naručene poslove gradnje zgrada i kuća. Prošlog meseca to je snašlo 14,3 odsto firmi iz sektora.

Snagu udarca ilustruje podatak da ta stopa nijednom između 2012. i 2019. nije prešla tri odsto. Čak ni na vrhuncu pandemijskog zaključavanja 2020. nije dotakla dvocifren broj.

Otkazivanje je postalo učestalo u drugoj polovini prošle godine.

"Posao trpi zbog znatno veće kamate na kredite i naraslih troškova gradnje", rekao je Lajs. "Građevinske firme srednje veličine još imaju solidno popunjene knjige narudžbi, ali mnoge se već žale da nemaju posla", kazao je.

Na manjak poslova u februaru se žalila skoro četvrtina preduzeća iz sektora stanogradnje, 23,4 odsto. U februaru prošle godine, bilo ih je 9,5 odsto.

Naručioci odustaju jer se suočavaju sa mnogo većim troškovima nego što su pranirali.

S jedne strane, inflacija je naduvala cenu same gradnje, a sa druge, Evropska centralna banka je digla kamatne stope nastojeći da ohladi inflaciju, a to znači da su poskupeli i krediti.

Predsednik krovnog udruženja nemačke građevinske industrije Tim-Oliver Miler ocenjuje da je finansiranje kritičniji od ta dva problema.

"Krediti više nisu sigurni i projekti gradnje jednostavno ostaju na papiru", rekao je. Čak i po izdavanju potrebnih dozvola, "gradnje nema".

Prema njegovim rečima, industrija trend može da amortizuje samo do određene granice. "Sada završavamo poslove koje smo primili u poslednje dve godine, a da nam kapaciteti ostanu uposleni, novi moraju stići najkasnije do kraja leta", rekao je.