Biz - B92.net

Nekretnine u Hrvatskoj sve skuplje: Najveći rast cena nije tamo gde se očekivalo

Nastavljen je rast cena stambenih nekretnina na godišnjem nivou u Hrvatskoj koji traje od drugog tromesečja 2017. godine.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Bogi.Knips
Ilustracija: Shutterstock/Bogi.Knips

Cene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje prenosi Poslovni dnevnik

Time je nastavljen rast cena stambenih nekretnina na godišnjem nivou u Hrvatskoj koji traje od drugog tromesečja 2017. godine.

Najviši rast cena stambenih nekretnina zabeležen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cene porasle 10,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Po podacima DZS-a za treće tromesečje prošle godine, cene novogradnje su porasle za 8,5 posto u odnosu na treće tromesečje 2020. godine, dok su cene postojećih stambenih objekata bile više za 9,2 posto.

Statistika prema geografskim područjima pokazuje da su cene stambenih objekata u Zagrebu porasle u proseku 9,6 posto, dok se na Jadranu beleži stopa rasta od 8,9 posto, a na ostalim područjima 8,2 posto.

U odnosu na drugo tromesečje prošle godine, podaci DZS-a pokazuju da su u trećem tromesečju 2021. cene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle za 1,7 posto.

Pritom su novi stambeni objekti poskupeli u proseku za 1,3 posto, a postojeći za 1,8 posto.

U trećem tromjesečju 2021. cene stambenih jedinica u odnosu na drugi kvartal prošle godine u proseku su u Gradu Zagrebu više za 1,3 posto, na Jadranu za 2,9 posto, dok su na ostalim područjima bile 0,4 posto više.