Aktuelno - Moj kvadrat -

Na srpskom tržištu nepokretnosti – stabilizacija

Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2023. pokazuje da je u Srbiji na tržištu nepokretnosti nastavljen trend stabilizacije i smirivanja nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Ink Drop
Ilustracija: Shutterstock/Ink Drop

Pored smirivanja aktivnosti, tržište nepokretnosti i dalje drži viši nivo u odnosu na predpandemijske vrednosti, saopšteno je iz RGZ-a.

U saopštenju se navodi da je ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila 3.3 milijardi evra, što je za 81 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2019. (pre pandemije) i za 7 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvoj polovini 2023. godine iznosio je 60.014 što je za 26 odsto više u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa i za 12 odsto manje nego u drugom kvartalu 2022. godine.

Kada je reč o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je pet odsto manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Najveći udeo u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnsti zauzima prodaja stanova (1,8 milijardi evra), sa učešćem od 54 odsto od ukupno prometovane vrednosti.

Za kuće je izdvojeno 257,6 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 220 miliona evra (7 odsto od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 178 miliona evra (5 odsto od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 105,3 miliona evra (3 odsto od ukupne vrednosti).

U Beogradu, u prvom polugodištu 2023. godine za nepokretnosti je izdvojeno ukupno 1,7 milijardi evra, od čega je najviše potrošeno na kupovinu stanova - 1,1 milijardi evra.

Najveći broj sklopljenih ugovora, ukupno 5.567, sa ujedno i najvećim obimom novčanih sredstava od oko 920 miliona evra, dostavljeno je od strane javnih beležnika na području Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić je kancelarija sa najvećim brojem dostavljenih ugovora u prvoj polovini 2023. godine i najvećim obimom novčanih sredstava - ukupno 867 ugovora u iznosu od oko 175 miliona evra.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 11.475 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, u istom kompleksu, i iznosi 2.601.888 evra.

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra dok je najskuplje parking mesto plaćeno 58.400 evra, na teritoriji iste opštine.

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nekretnina u Republici Srbiji za drugi kvartal 2023. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2019. do 2023. godine.

Ovaj izveštaj omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Republici Srbiji. Izveštaj će biti koristan za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji zbog toga što analizira trenutno stanje na tržištu, zaključuje se u saopštenju.