Aktuelno - Moj kvadrat -

Kvadrat skuplji za petinu: Prosečna novogradnja u Srbiji 1.800 evra

Kvadrati su i dalje sve skuplji u Srbiji. Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna cena kvadrata novogradnje lane bila - 1.800 evra. U odnosu na godinu pre, cena je veća 17,6 odsto. Novi stanovi najviše su poskupeli u beogradskim centralnim opštinama. U njima je kvadrat ove godine za petinu cenjeniji.

Izvor: novosti / S.B.
Podeli
Foto: shutterstock, 2M media
Foto: shutterstock, 2M media

Najjeftiniji kvadrati lane su prodati u Bujanovcu. U ovoj opštini je prosečna cena bila nepunih 450 evra. Na drugom kraju lestvice je beogradski Savski venac. Jedan prosečan kvadrat u ovoj opšini vredeo je skoro kao devet bujanovačkih - 3.913 evra.

"Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 19,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iznosila je 304.030 dinara. Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Pančevo, niška opština Medijana, Šabac i Kragujevac", navodi statistika.

Kada je reč o cenama, odmah za Savskim vencem je beogradski Stari grad. Tu je prosečna cena bila lane 3.276 evra. Sledi Novi Beograd sa prosekom od 2.601 evro. Posle prestonice, najskuplji su novi kvadrati u Čajetini - u proseku 1.672 evra. Sledi Novi Sad u kom je kvadrat 1.540 evra.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 57 kvadrata. Najveći stanovi se prodaju u Sjenici. Tamo je prosečna kvadratura 83 kvadrata. Najmanji stanovi se prodaju u Sokobanji. U proseku imaju 37 kvadrata.

Manje dozvola

U januaru ove godine izdato je 1.568 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 7,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 76,7 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 23,3 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,3 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,7 odsto za nestambene zgrade.