Aktuelno - Moj kvadrat -

Kraj buma

Dugogodišnji bum nemačkog tržišta nekretnina je gotov.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Grand Warszawski
Ilustracija: Shutterstock/Grand Warszawski

Stanovi i kuće za jednu ili dve porodice su u poslednjem kvartalu pojeftinili za 3,6 odsto, najviše u poslednjih 16 godina, saopštio je nacionalni zavod za statistiku.

Pad je, sa minusom od pet odsto, bio još izraženiji u poređenju sa prethodnim kvartalom, prenosi dpa.

Uporediva promena poslednji put je zabeležena u prvom kvartalu 2007. U prethodnih godinu dana stanovi su tada pojeftinili 3,8 odsto, navode statističari.

"Ključni faktor je posustala tražnja. Kupci su uzdržaniji zbog povećanih troškova finansiranja i kontinuirano snažne inflacije", saopštio je zavod.

Krediti su poskupeli jer je Evropska centralna banka, obračunavajući se sa inflacijom, od letos znatno podigla osnovne kamatne stope, što se prelilo i na komercijalne bankarske pozajmice.

Uprkos povlačenju cena u poslednjem tromesečju, posle rasta u prva tri kvartala stanovi i kuće su na kraju 2022. bili skuplji 5,3 odsto nego 12 meseci ranije.

Prethodne godine, stanovi i porodične kuće su poskupeli za prosečnih 11,5 odsto, najviše od početka praćenja 2000.

Nekretnine su u poslednja tri meseca prošle godine uglavnom pojeftinile i u gradovima i u ruralnim oblastima, stanovi manje od porodičnih kuća.

U velikim nemačkim gradovima - Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu - kuće za jednu ili dve porodice su prosečno pojeftinile 2,9, a stanovi 1,6 odsto.