Aktuelno - Moj kvadrat -

Komšijama svaki treći stan prazan – a cene skaču

U poslednjem kvartalu 2022. stanovi u Severnoj Makedoniji su poskupeli čak 20,6 odsto.

Izvor: poslovni.mk
Podeli
Foto: shutterstock, Roman Babakin
Foto: shutterstock, Roman Babakin

Cene stanova u Severnoj Makedoniji rastu, dok je svaki treći stan u zemlji prazan, a godišnje se u proseku izgradi oko 5.000 novih stanova.

"Zvrji" 50 hiljada praznih stanova? Niti se prodaju niti se iznajmljuju

Visoka inflacija je stvarnost već neko vreme, pa ulaganje u nekretnine mnogi vide kao najbolju opciju, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima Narodne banke, u poslednjem kvartalu 2022. stanovi su poskupeli čak 20,6 odsto.

Nerealne cene

Nikola Velkovski iz Grupe za izgradnju pri Privrednoj komori nije iznenađen poskupljenjem, ali smatra da je nerealno. Kaže da su u izgradnji sada glavni investitori, a ne velike građevinske kompanije, pa im je glavni motiv profit.

"Sadašnje cene uopšte nisu odraz povećanja cena materijala ili rada. Tu je suštinski problem s kvalitetnom radnom snagom, ovde su radnicima malo povećane plate, ali je daleko od onoga što oni diktiraju kao cenu gotovog proizvoda", kaže Velkovski.

Ovaj paradoks događa se u razdoblju kada se broj stanovnika u zemlji smanjuje, a u više od trećine stanova nitko ne živi. Pokazuju to podaci posljednjeg popisa stanovništva sprovedenog 2021. godine, kada su u Severnoj Makedoniji bila upisana ukupno 839.174 stana.

Od toga je 307.187 stanova prazno, uključujući gotovo 60.000 samo u Skoplju. Trend se nastavlja pa je prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo u 2021. godini u zemlji izgrađeno 5959 stanova.

Preskupo Skoplje

Najveći pritisak za kupovinu stanova je u Skoplju, posebno na "atraktivnim" lokacijama, odnosno što bliže centru. Cene su astronomske, do 2.200 evra po kvadratu, što je već počelo da utiče na tražnju, kaže Lidija Smiljkova, iz agencije za nekretnine "Astoria".

"Cene su porasle, a sada stagniraju, dok za skupe stanove nema interesovanja", kaže Smiljkova.