Aktuelno - Moj kvadrat -

Jasan znak: Nekretnine na ovoj lokaciji će prvo pojeftiniti

Prema podacima Poreske uprave i Hrvatske privredne komore, u prvoj polovini godine manje je prodatih nekretnina u odnosu na prošlu godinu, kada je i započeo takav trend.

Izvor: Tportal
Podeli
Foto: shutterstock, MirSiwy
Foto: shutterstock, MirSiwy

Pad prometa u bližoj perspektivi trebao bi značiti i korekciju cena nekretnina, posebno onih starije gradnje.

"Dogodilo se ono što smo najavljivali već krajem prošle godine. Pao je primarno broj transakcija na našem tržištu, obično tako biva kada se krene menjati ciklus tržišta, a sad smo definitivno ušli u novi. Prvo počnu padati transakcije, a tek kasnije eventualno cene, ali mislimo da ovaj put neće doći do drastičnih promena", rekla je Lana Mihaljinac Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, za Dnevnik HRT- a.

Nedostatak ponude oboriće cene kvadrata

Situacija je potpuno drugačija nego što je bila poslednje nekretninske krize 2008./2009. godine.

"Imamo veliki problem s nedostatkom ponude nekretnina. Moramo promatrati tržište kroz segment novogradnje i starogradnje. U segmentu novogradnje mislimo da će se barem za sada manje više svi projekti, jer ih je nedovoljno, nastaviti apsorbovati", rekla je ona.

U segmentu korišćenih stanova, ističe sagovornica, svakako treba doći do korekcije tražene cene kvadrata.

"Krajem prošle godine smo već videli razilaženje između traženih i realizovanih cena, što je prvi indikator da su tražene cene kvadrata previsoke. A, ovaj pad transakcija govori da je sve manji broj kupaca spreman ili u mogućnosti da plati nerealno procenjene korišćene stanove", rekla je Mihaljinac Knežević.

Istakla je kako je na pad broja transakcija uticalo i ukidanje APN-a ovog proleća.

"APN je kreditno sposobne kupce gurnuo u kupovinu stanova otkad je bio uveden. S obzirom na njegove manjkavosti u Udruženju smatramo da je dobro da je ukinut jer je bio diskriminatoran, dostupan samo kreditno sposobnim kupcima. Jedan od njegovih najvećih problema je bio što nije bila limitirana ukupna vrednost nekretnine koju ste mogli kupiti subvencionisanim kreditom. Kao sezonska mera ona je u određenom trenutku stimulisala potražnju na tržištu na kojem je već ionako bilo nedovoljno punude", rekla je ona.

"Studija na osnovu koje su podaci došli u javnost je malo upitne metodologije, ali činjenica da se se ne koriste svi kupljeni stanovi za stanovanje ili kratkoročni i dugoročni najam. Mislim da bi do najvećih promena došlo intervencijama u poreznu politiku, ne samo uvođenjem poreza na nekretnine nego i promenama u porez na dohodak od najma, primarno turističkog", rekla je Mihaljinac Knežević.