Aktuelno - Moj kvadrat -

Investitori se rekordnom brzinom povlače sa tržišta nekretnina

Kupovina nekretnina od strane investitora u SAD pala je čak 48,6 odsto u prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, što je najveći godišnji pad od kada je Redfin počeo da prati trendove 2000. godine.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: shutterstock, Gorodenkoff
Foto: shutterstock, Gorodenkoff

Prema podacima agencije, obim povlačenja je nadmašilo ukupni pad kupovine od 40,7 odsto na tržištu, pošto su povišene kamatne stope uz opadajuće rente i vrednost stanova smanjile profitabilnost.

Uslovi na tržištu su takođe naveli investitore da se fokusiraju na povoljnije nekretnine. Kupovina nekretnina po niskim cenama popela se na najviši nivo u dve godine, a rekordnih 41,1% kupovina investitora u ovom kvartalu bile su "kuće za početnike".

"Dok su investitori prikočili u kupovini domova, oni i dalje kupuju veći udeo kuća nego pre pandemije, što može stvoriti izazove za pojedinačne kupce u vreme kada je malo kuća za prodaju", napisao je Redfin, viši ekonomista Sheharyar Bokhari u izveštaju.

Kupovina investitora činila je 17,6 odsto tržišta, što je pad u odnosu na prošlogodišnji vrhunac od 20 odsto, ali je i dalje druga najviša stopa otkako je počelo prikupljanje podataka, jer se broj individualnih kupaca kuća povećava.

Hipotekarne stope su porasle prošle godine nakon povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i i dalje su povišene, sa fiksnom stopom na 30 godina, 6,63 odsto nakon, što je ranije ovog meseca porasla 7 odsto.

Uprkos tome što često koriste gotovinu, investitori su takođe pogođeni višim stopama, jer zavise od nehipotekarnih kredita za finansiranje renoviranja i povezanih troškova održavanja.

Trend opadanja mogao bi se nastaviti i u drugom kvartalu, s obzirom na to da investitori smatraju da je zaduživanje skuplje. A kako ekonomska neizvesnost i dalje traje, Redfin je predvideo da bi to moglo podstaći neke investitore da pređu u druge klase imovine, kao što su deonice i obveznice.

Tokom pandemije, investitori su bili aktivni na tržištu nekretnina, koristeći prednosti niskih kamatnih stopa i ogromne potražnje.