Aktuelno - Moj kvadrat -

Gradnja usporila, materijal pojeftinio, cene kvadrata – nepromenjene

Cena građevinskog materijala nastavlja da pada. Istim trendom je krenulo i dodeljivanje građevinskih dozvola koje su u junu smanjenje do 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Emre Ucarer/Shutterstock
Foto: Emre Ucarer/Shutterstock

Iako su očekivanja građana da bi ovo mogao da bude početak pada cena nekretnina, stručnjaci ističu da do toga neće doći. Razlog tome je kako kažu i dalje visoka potražnja koja zapravo diktira cenu, pa zbog manjka novogradnje trenutno je velika navala na stare stanove.

"To se u teoriji zove fleksibilna i nefleksibilna tražnja. Jer kada se smanji količina gradnje ne može toliko da se smanji potražnja, ona ostaje ista. Ko kupuju on je odlučio da kupi, e sada on ima manju ponudu jer je usporila novogradnja, pa tako sada imamo tendenciju da skaču cene stare gradnje. Dakle, čiinjenica je da cene i dalje imaju uzlazni trend iako se manje gradi, i ostaje ista tražnja", kaže za Blic Milić Đoković, licencirani procenitelj.

On objašnjava da to što je pojeftinio građevinski materijal ni ne može mnogo da utiče na cenu jer materijal u cenu kvadrata ulazi oko 10, 20 odsto. Kako kaže grubi građevinski radovi iznose oko 35 odsto, tako da to nikako ne može znatno da obori cenu kvadrata nekretnine.

Građevinski materijali jeftiniji

Prema podacima sajta trejdingekonomiks, koji prati kretanja robe, valuta i akcija na velikim svetskim berzama cene građevinskog materijala u predhodnih pet meseci su znatno opale. Gvožđe je sada dostiglo cenu od 109,50 dolara po toni, dok je pet meseci ranije koštalo 152,63 dolara. Znatno je pojeftinio čelik, i sa 5.294,3 dolara po toni, koliko je iznosio u aprilu, sada košta 4.142 dolara. Bakar je sa 4.5287 od aprila, došao sada na 3.6275 dolara po toni.

Pročitajte još:

Evo koliko je koštao najskuplji kvadrat u Srbiji

U Beogradu višak tri miliona kvadrata poslovnog prostora, a cene ne padaju

Da ovo pojeftinjenje neće uticati na smanjenje cene kvadrata, slaže se i izvođač radova Dejan Milenković, koji objašnjava da je jako teško sada naći slobodan stan jer se manje gradi, a tražnja je i dalje ista.

"To što je materijal malo pojeftinio neće uticati na cenu jer potražnja je i dalje ista. Ljudi i dalje masvno traže da kupe stanove, iako su cene kvadrata svuda poskupele. Sa druge strane imamo i da su dnevnice građevinskih majstora poslednjih meseci znatno skočile", kaže Milenković.

Građevinske dozvole smanjene za 10 odsto

Izdavanje građevinskih dozvola u odnosu na predhodnu godinu smanjeno je oko 10 odsto.

U junu mesecu 2022. izdato je 2.187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 79,0 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,0 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4 odsto), piše Republički zavod za statistiku.

Ova statistika, imajući u vidu i ad građevinskog materijala otvorila je pitanja pitanje da li to pada građevinska aktivnost, i kako će se to odraziti na cene na tržištu?

Uprkos ovoj statistici stručnjaci su mišljenja da promene cene kvadrata trenutno na tržištu nema, ali su potvrdili da je tačno da je gradnja stanova smanjena.

"Gradnja je smanjena, i to se vidi. Jako je teško sad pronaći nov stan za kupovinu. Osim što je stopirana gradnja, tome je doprinela i navala Rusa i Ukrajinaca na naše nekretnine koji su bili spremni da plate svaku cenu, tako da su oni dosta pokupovali", kaže izvođač radova Dejan Milenković.