Aktuelno - Moj kvadrat -

Egzodus Rusa zbog mobilizacije opet diže cene zakupa?

Najava delimične mobilizacije od strane ruskog predsednika Vladimira Putina je izazvala potrese širom svetskih tržišta.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy
Ilustracija: Shutterstock/A-photographyy

Jedno od njih na kom će se najpre osetiti posledice moglo bi da bude domaće tržište nekretnina na kojem je ove godine u nekoliko navrata zabeležena poskupljenja upravo zbog velikog interesovanja ruskih emigranata da se stacioniraju u našoj prestonici.

Primera radi, mesečni zakup jednosobnog stana površine do 50 kvadrata početkom godine je iznosio u proseku oko 300 evra, da bi danas, zbog navale, cena zakupa takvog stana u Beogradu u proseku iznosi 150 evra više, tj. 450 evra. Isto tako su poskupeli i veći stanovi, dvosobni sa oko 450 evra na oko 600, a trosobni sve češće bivaju oglašeni za oko 1.000 evra.

Prema do sada javno objavljenim procenama Beogradom i Srbijom se šeta između 30.000 i 50.000 Rusa. Ako pogledamo potražnju i kretanje cena avionskih karata ka Beogradu iz Moskve kao i činjenicu da slobodnih mesta na tim letovima ima malo ako i uopšte ima, pravi egzodus tek sledi, piše Blic. Sa samo jednim letom dnevno, u Beograd bi u naredne dve nedelje stiglo oko 4.000 Rusa, a tih letova svakako ima više.

Kako nas dosadašnje iskustvo uči, među pridošlicama je najviše platežno sposobnih pojedinaca i porodica, koji su zainteresovani da iznajme stanove na atraktivnim, centralnim lokacijama u Beogradu, i koji do sada nisu prezali da za stan koji se izdaje za oglašenih 400 evra spremni da plate i dvostruko. Ista je situacija i kod onih koji se odluče da kupe nekretninu.

Gde i kakve stanove traže?

Kada pogledamo gde su do sada oni iznajmljivali i kupovali stanove, vidimo da su to vrlo atraktivne lokacije u našoj prestonici kao što su sam centar grada, Dedinje, Vračar...

U najvećem broju slučajeva se interesuju za bolje opremljene stanove i kuće, a neretko i one luksuzne, a kako nas uči dosadašnje iskustvo oni te nekretnine uglavnom zakupljuju na 6 meseci do godinu dana.

Kakav je uticaj ovih emigranata na domaće tržište nekretnina je očigledan ako se osvrnemo na cene iz januara ove godine. Na samom početku ove godine, i pre izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi su se u Beogradu izdavali po cenama od 300 ( u slučaju jednosobnog stana) do 800 evra (koliko su koštali kvalitetno opremljeni trosobni stanovi), a sada oni koštaju i po 150 evra više.

Trenutne cene

Ako pogledamo aktuelnu ponudu na jednom od sajtova, u Beograda ima oglašeno oko 470 stanova, a od onih bolje opremljenih (ne luksuzno) nema ni jednog ispod 450 evra mesečno. Ne računajući one luksuzne koji se cene na 1.500 evra i više, najveći je broj onih u cenovnom ranku do 1.000 evra. Na primer, jedan stan površine 66 kvadrata kod Politike koji je potpuno opremljen oglašen je na izdavanje po ceni od 800 evra mesečno.

Na Dedinju na primer, cena najma stanova ide i do 3.000 evra mesečno. Na Senjaku jedan stan površine 103 kvadrata oglašen je za iznajmljivanje po ceni od 1.600 evra. Na Vračaru, stan površine 130 kvadrata trenutno se izdaje po ceni od 1.300 evra po kvadratu, a kako su istakli sa tog sajta jednom prilikom, nemali broj Rusa se pre par meseci interesovao i za kuću na Vračaru površine 650 kvadrata sa 7 parking mesta koja je koštala 10.000 evra mesečno.

Takođe do sada je među njima vladalo i interesovanje za nekretninama na Novom Beogradu, i to u novosagrađenim kompleksima u kojima se cene kreću od 600 evra za stan od 40-ak kvadrata mesečno, pa na više.

Nemali broj stanodavaca i onih koji su nekretnine oglasili na prodaju odlučili su da iskoriste što više. Takođe, bilo je i onih stanodavaca koji su odlučili da zbog velikog interesovanja Rusa da podignu cenu najma trenutnim stanarima pod pretnjom da će ih iseliti i dovesti Ruse i Ukrajince koji su spremni da plate.