Aktuelno - Moj kvadrat -

Došao je kraj: Stan na dan strancima? Nema šanse

Firenca, jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija, zabranila je nova kratkoročna iznajmljivanja stanova u istorijskom jezgru grada, na platformama kao što je Airbnb, a odluka je doneta kao poslednji pokušaj lokalnih vlasti da obezbede više prostora za život lokalnog stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Oleg Elkov
Ilustracija: Shutterstock/Oleg Elkov

Prema novim pravilima, vlasnicima stanova koji su ih iznajmljivali turistima kao stan na dan odobravanju se određene poreske olakšice ako odustanu od dosadašnjeg načina iznajmljivanja stanova i vrate se uobičajenom, dugoročnom, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela, rekao je da je Grad odlučio da deluje na ovaj način kako bi regulisao ovaj deo sektora nekretnina.

"U 2016. godini imali smo nešto manje od 6.000 stanova na Airbnb, danas skoro 14.378", rekao je gradonačelnik i podsetio da su prosečne mesečne stanarine skočile za 42 odsto.

Ove godine cene su porasle za 15,1 odste, rekao je Nardela.

Prema njegovim rečima, 40.000 žitelja Firence koji žive u centru žale se da se osećaju kao da žive ne u kući ili stanu, već u hotelu, hostelu ili apartmanskom kompleksu.

Nardela je, kako podseća Rojters član Demokratske partije levog centra, deo opozicije na nacionalnom nivou. Kao i u drugim evropskim zemljama, sprega niskih plata, nestašice imovine, kratkoročni najam za odmor i visoka inflacija podstakli su stambenu krizu u Italiji, kojom su posebno pogođeni radnici i studenti.

Slični problemi postoje i dalje sa Njujorkom i pooštravanjem propisa o kratkoročnom najmu.

Marko Stela, regionalni koordinator stranke Forca Italija koja je deo desničarske vladajuće koalicije, najavio je da će podneti žalbu Upravnom sudu.

Lorenco Fanjoni, predsednik udruženja preduzetnika koji iznajmljuju nekretine turistima, smatra da su novi propisi potpuno pogrešni i da se kose sa logikom tržišta.

Airbnb nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Centralna vlada u Rimu radi na predlogu zakona koji bi, prema medijskim izveštajima, zahtevao minimalni boravak od dve noći u istorijskim gradskim jezgrima i opštinama sa velikim brojem turista.

Svaki stambeni objekat koji se iznajmljuje turistima trebalo bi da ima nacionalni identifikacioni kod za pomoć u praćenju i regulisanju.

Oni koji se ne povinuju, rizikuju kaznu do 5.000 evra.