Aktuelno - Moj kvadrat -

Brutalno poskupljenje novih stanova u Zagrebu

Uprkos krizi i sve većoj inflaciji tržište nekretnina cveta. Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto, ilustracija: Miroslav Posavec / Shutterstock.com
Foto, ilustracija: Miroslav Posavec / Shutterstock.com

U prvih sedam meseci izdato je 7 odsto više građevinskih dozvola nego prošle godine. Posla građevinari imaju iako cene novogradnje dosežu rekordne nivoe i 20 odsto su veće nego prošle godine, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Kranovi i skele širom Zagreba. Gradi se svuda jer nedostaje hiljade stanova.

"Mi smo u zadnjih mesec dana preuzeli par novogradnji i beležimo velik interes iako je cena 20 odsto veća nego prošle godine. Cene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2400 evra po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5 hiljada evra", kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica.

Na zapuštenom mestu nekadašnje tekstilne fabrike Vesna na Trešnjevci trebao bi da nikne luksuzni stambeno poslovni kompleks. U planu je stotinjak stanova vrhunskog kvaliteta.

Rast cena materijala i kvaliteta

Zastakljene fasade, videonadzor, viseće bašte i energetska efikasnost noviteti su u izgradnji. Međutim, građevinarima nije lako da održe kvalitet zbog ogromnog poskupljenja materijala i opreme.

"Povećanje ulaznih troškova, nabavke materijala i nepouzdani lanci snabdevanja definitivno utiču na povećanje cene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak radne snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem, ali radujemo se novim projektima”, kaže Sanja Kušan iz Euro stan grupe.

Niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, ali zbog inflacije rastu cene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Domaćih i stranih kupaca ima jer nekretnine su i dalje izvor dobre zarade i vredna investicija.

"Prosečan građanin je sklon da ulaže samo u nekretnine jer su finansijska pismenost ili iskustva sa drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se ušteda preliva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima”, kaže direktor Colliersa Filip Vugačić.

U prvih sedam meseci primetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 odsto za zgrade, što potvrđuje uspon stambene izgradnje i u ovo nestabilno vreme.