Aktuelno - Moj kvadrat -

Apartmana sve više, životnog prostora za građane sve manje

Brojne evropske i svetske turističke destinacije muku muče s pronalaskom ravnoteže između turizma i svakodnevnog života lokalnog stanovništva.

Izvor: HRT
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/simonesimone
Ilustracija: Depositphotos/simonesimone

Tako je i u Dubrovniku. Broj apartmana iz godine u godinu raste, sve je teže naći životni prostor za domicilno stanovništvo, najam stanova gotovo je nemoguća misija.

Treba li ograničiti broj apartmana i urediti to tržište?

Apartmana je iz godine u godinu sve više, životnog prostora za građane sve manje. Čak 6.200 smeštajnih jedinica registrovano je prošle godine, a nudilo se 16.000 kreveta.

Mark van Blomen je jedan od iznajmljivača u starom gradskom jezgru. Kaže, treba odvojiti male iznajmljivače od velikih biznisa s apartmanima.

Aparmani su uzrok što je grad zimi sablasno prazan. Naći stan za dugoročni najam nemoguća je misija.

"To je jedna jako teška misija. Znači da bi pronašli smeštaj za svoje radnike treba da počnemo dogovaranje krajem prošle godine. Vrlo je teško, kompleksno i na kraju vrlo skupo", rekao je Đani Banovac, ugostitelj.

Vlasnik agencije za iznajmljivanje smatra da bi trebalo stimulisati najmodavce za dugoročan najam.

"Znači niz benefita za one koji odluče da daju svoj stan u mesečni najam, da im mesečna računica kaže - zašto da se više zafrkavam sa čišćenjem, primanjem, a ovde imam masu benefita", kaže Nino Durbešić, vlasnik agencije za iznajmljivanje.

Ograničavanje broja apartmana, što su već preduzele neke turističke destinacije, zasad se ne čini izglednim.

Posledice su već alarmantne, a pravih mera za uspostavu održivog turizma još nema na vidiku, prenosi HRT.