Raste broj obolelih od morbila

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su u Srbiji registrovana ukupno 32 slučaja morbila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: fotohay/Shutterstock
Foto: fotohay/Shutterstock

Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovano je 27 slučajeva morbila, od kojih su 23 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.

Među obolelima je sedmoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je šestoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i devet osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih. Kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", 13. februara.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci slučaj malih boginja je potvrđen 25. februara. Jedan slučaj je potvrđen 29. februara kod osobe od 41 godine sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

Kod osobe uzrasta 36 godina sa teritorije Valjeva 4. marta je potvrđen slučaj malih boginja, osoba je nepoznatog vakcinalnog statusa, i kod nje je došlo do komplikacije u vidu upale pluća.

Od 7. februara ove godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji. Prethodne, 2023. godine, registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih većina (94 odsto) kod nevakcinisanih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu