Pet načina da ublažite štetni učinak alkohola

Istraživanja pokazuju da je pijenje alkohola povezano s nastankom određenih vrsta raka, može oštetiti jetru, povećava rizik od demencije, znatno narušava zdravlje i kvalitet života.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Jacob Lund/Shutterstock
Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Istraživanja pokazuju da je pijenje alkohola povezano s nastankom određenih vrsta raka, može oštetiti jetru, povećava rizik od demencije, znatno narušava zdravlje i kvalitet života. Ipak, ako ponekad popijemo koju čašicu rakije i vina, trebalo bi imati na umu da uz piće uvek popijemo vodu i da nikad ne pijemo na prazan stomak.

Alkohol je često neizbežan na veseljima i proslavama. Nazdravljamo za buduće supružnike, točimo vino za rođenje deteta, slavimo rođendane uz obavezan šampanjac. Ukoliko preterujemo i već gradimo lošu naviku, lako možemo da skliznemo sa pravog puta i napravimo veliki problem u svom životu.

Lekari naglašavaju da treba obratiti pažnju i naći odgovor na pitanje zašto pijemo, posebno ako to stalno radimo. Takođe, predočili su još neke smernice koje su veoma korisne u situacijama kada konzumiramo alkohol. Žene ne treba da piju više od jednog pića dnevno, a muškarci ne bi trebalo da popiju više od dva.

"Smernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti definišu umereno konzumiranje alkohola kao pijenje jednog pića za žene i dva pića za muškarce tokom dana", naglasila je Kristin Bern, dijetetičarka. Stručnjaci ističu još jedan podatak koji treba da imamo na umu, a to je da skorija istraživanja govore da zapravo nijedna količina alkohola nije bezbedna. Dakle, iako postoje određene smernice zdravstvenih organizacija koje kažu da možemo da popijemo određenu količinu alkohola, ne znači da to treba svakodnevno da radimo.

Voda nakon svakog alkoholnog pića

Piti čašu vode uz čašu alkohola je praksa koju treba slediti: "Alkohol je diuretik, što znači da češće idemo da mokrimo, a to može dovesti do dehidratacije. Zato je bitno da se hidriramo vodom", kaže Kristin.

Nikako alkohol na prazan stomak

Ovo je način da se brže napijemo, ali je veoma štetan. Zato je preporuka nutricionista da uz alkohol uvek imamo i neku hranu. Takođe, ne bi trebalo da zamenimo obroke alkoholom, što se često događa, posebno ako pijemo svakodnevno.

Svest o prekomernom pijenju

Pet ili više pića u jednoj prilici za muškarce i četiri ili više pića za žene smatra se prekomernim pićem, jasni su nutricionisti. Opijanje na slavljima ne znači nužno da smo u problemu, ali treba da imamo svest o tome koliko pića smo popili.

Obratiti pažnju na to zašto pijemo

Nutricionisti i lekari savetuju da bi pre konzumacije alkohola trebalo da postavimo sebi sledeća pitanja:

  • Kada i koliko često pijemo?
  • Zašto pijemo?
  • Postoji li nešto drugo što bismo popili umesto alkohola?

Ukoliko su nam odgovori "pijem samo da se opustim" i slično, to mogu biti crvene zastavice. Opuštanje možemo ostvariti gledanjem serije, čitanjem knjiga... Takođe, ako je pijenje alkohola učestalo, treba razmisliti o promeni navika, ali i o poseti psihologu, piše Em-Es-En.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu