Da li je žensko srce slabije, ranjivije i više boli? VIDEO

Da li ste se ikada zapitali da li se razlikuju muško i žensko srce? Da li bi žensko stvarno moglo biti ranjivije?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: ramcreations/Shutterstock
Foto: ramcreations/Shutterstock

Psihoterapeut dr Marko Jovašević i kardiolog profesor dr Nebojša Tasić govorili su o ovoj temi u današnjoj emisiji Jutro, na televiziji Prva. Oni su objasnili da li zaista postoje neke razlike između muškog i ženskog srca, koje više boli, koje je jače, a koje možda otpornije.

Kardiolog Nebojša Tasić objasnio je da se srce razlikuje od osobe do osobe, a žensko srce je od muškog manje za oko 60 grama.

"Žensko srce je anatomski manje i kuca jače nego srce muškarca. Fiziološki i anatomski je razlika veoma mala, ali ona je suštinski velika jer među nama postoje velike razlike, uglavnom na moždanom nivou. Prema mom mišljenju, žensko srce je ponekad osetljivije, ponekad je to muško srce, što možemo videti mi doktori na kardiološkim intervencijama. Srce svakako treba čuvati i to na jedan jedini način – pravovremenim pregledom", priča doktor. On naglašava:

Pročitajte još:

Pršuta, čvarci, slanina: Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su loši za srce VIDEO

Spavanje u ovom položaju utiče na zdravlje srca

Simptomi na očima koji ukazuju na bolesti srca

"Žene su potpuno drugačije od muškaraca u pogledu kardiovaskularnih bolesti. Njih u toku generativnih perioda štite mnoge stvari, poput ženskih polnih hormona, što čuva srce, ali čim uđu u menopauzu, njihovo srce pati čak i više nego srce muškaraca. Muškarci pak više umiru od infarkta, a žene od moždanog udara. Sve je to povezano sa srcem i krvnim sudovima", rekao je Tasić, dok je psihoterapeut dr Marko Jovašević stvari posmatrao iz drugog ugla.

"Žene su emotivnije, ali daleko od toga da muškarci ne osećaju sve isto što i žene. Mislim da žensko srce ne boli više, već žene samo o tome slobodnije i otvorenije govore", rekao je dr Jovašević, a više o ovoj temi pogledajte u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu