Smrtonosna bolest se širi Srbijom VIDEO

Kada su virusi i oboljenja u pitanju izgleda da nas ništa ne zaobilazi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Nhemz/Shutterstock
Foto: Nhemz/Shutterstock

Parazitarno oboljenje, lajšmanijaza, koje prenose peščane mušice i koje se uglavnom vezuje za tropske i subtropske predele prethodnih godina se pojavilo i u Srbiji, ali u poslednje vreme sve više se govori o ovom oboljenju.

Ukoliko se ne leči adekvatno i na vreme, bolest može biti smrtonosna u preko 95 odsto slučajeva. Razloga za strah nema, ali poslednju reč daće stručnjaci.

Slavica Maris, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bila je gošća 150 minuta, gde je i odgovorila na pitanja vezana za ovo parazitno oboljenje.

Naime, kožno oboljenje lajšmanijazu uzrokuje parazit koji ulazi u krvotok, a koji se prenosi putem ujeda peščane mušice. Bolest dovodi do užasnih otvorenih rana, raspadanja slojeva kože i mekih tkiva.

Lajšmanijaza je vekovima endemska bolest u Siriji. Nekada je bila poznata pod nazivom "zlo Alepa". Međutim, nakon izbijanja građanskog rata i migrantskih kriza, izbila je epidemija ovog zaboravljenog oboljenja.

Kako epidemiolođkinja Slavica Maris kaže, ovo oboljenje spada u red zaboravljenih oboljenja.

"Ovo oboljenje se vezuje za tropske i subtropske bolesti i ono se prenosi ubodom zaraženih peščanih mušica. Uzročnik ove bolesti je protozoa, jedan parazit, jednoćelijska životinja koja se zove lajšmanija. Imamo preko 20 vrsta lajšmanija koje mogu da izazovu oboljenje kod ljudi. Imamo preko 70 organizama koje mogu da budu rezervoari ove bolesti, među kojima je i čovek."

Lajšmanijaza, po rečima epidemiološkinje Slavice Maris zahvata jetru, slezinu, koštanu srž, i najopasnija je ako se ne leči, kada je smrtonosna u oko 95 odsto slučajeva.

Na šta je još Slavica Maris, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, skrenula pažnju, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu