Kombinacija energetskih pića, alkohola i droge može biti kobna VIDEO

Hitna pomoć je, samo u proteklih nekoliko dana, ponovo dovezla grupu maloletnika u teškom alkoholisanom stanju na Vojno-medicinsku akademiju. Opasan trend među mladima postao je kombinacija energetskih pića, alkohola i droge.

Izvor: B92
Podeli
Foto: helloijan/Shutterstock
Foto: helloijan/Shutterstock

Zbog ovih nemilih događaja mnogo je onih koji se pitaju kako kombinacija alkohola i energetskih pića utiče na mozak kao i koliko prosečno
popiju maloletnici koji završe na ispiranju želuca. Šta su najopasnije posledice?

Na sva ova pitanja odgovarao je neurolog prof. dr Ranko Raičević.

"Kombinacija alkohola i energetskih pića, a pored toga i psihoaktivne supstance, mogu samo da naprave štetu i to ne samo mladom organizmu. Alkohol je u malim dozama stimulator a u velikim dozama depresor nervnog sistema. Psihoaktivne supstance izazivaju preteranu uznemirenost. Ovo čega smo svedoci poslednjih mesec dana, da osobe u razvojnom dobu, gde mozak još nije završio svoj razvoj, izazivaju na ovaj način trajna i nepovratna oštećenja i to ne samo u stručnom smislu, nego i u sociološkom i moraqlnom", navodi doktor Ranko Raičević.

Pored toga, doktor dodaje da oni nisu svesni toga što rade.

"Oni nemaju ni dovoljno obrazovanja ali ni dovoljno životnog iskustva da procene koliko sve ovo može biti štetno. Ovakvo ponašanje i konzumacija svega ovoga može da se završi komom a može da se završi i smrću. "

Doktor naglašava da je u svemu osnovna uloga porodica.

"Ipak ne treba bežati od toga da je porodica najodgovornija. Ne možemo da prebacimo loptu na one koji prodaju alkohol, na one koji imaju klubove. Imaju oni odgovornost, ali ne samo oni."

Kako doktor naglašava, u ovakvim slučajevima može da se desi trauma, mogu da se jave epileptički napadi.

"U upotrebi svega ovoga nema ničeg korisnog".

Šta je još neurolog prof. dr Ranko Raičević rekao, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu