Produženi kovid izaziva smanjenje inteligencije

Sindrom "moždane magle", koji su naučnici identifikovali i pripisali Kovidu, samo je vrh ledenog brega.

Izvor: RT.rs
Podeli
 Foto:Shutterstock/Jarun Ontakrai
Foto:Shutterstock/Jarun Ontakrai

U stvarnosti, Korona virus izaziva ne samo gubitak koncentracije i pamćenja, već i smanjenje kvocijenta inteligencije između 3 i 9 IQ-poena.

Pored respiratornih problema i povišene temperature koji se javljaju prilikom zaražavanja Kovidom, većina pacijenata koji su ga preležali makar jednom tvrde da su patili i od takozvane moždane magle. Naučnici su bili gotovo ubeđeni da je to stanje konfuzije i "zaglupljivanja" privremeno i da se Korona ne odražava na moždane funkcije i inteligenciju.

Međutim, sada se mišljenje stručnjaka radikalno promenilo. Korona zaista utiče na kognitivne funkcije i odražava na kvocijentu inteligencije (IQ) onih koji su je preležali makar jednom u poslednje 4 godine, zaključak je Kraljevskog koledža u Londonu. Korona snižava IQ bez obzira na dužinu trajanja simptoma

Stepen uticaja Korona virusa na inteligenciju zavisi ponajviše od forme bolesti i dužine njenog trajanja. Ali, uzima danak u svakom slučaju, u većoj ili manjoj meri, pokazalo je istraživanje kognitivnih pokazatelja 800.000 ispitanika u poslednjih nekoliko godina. Kod pacijenata koji su imali kratkotrajne simptome bolesti, Kovid je prouzrokovao opadanje inteligencije za 3 IQ-poena.

Dvostruko veći pad IQ zabeležen je kod pacijenata koji su preležali takozvani produženi Kovid (kod kojih je bolest trajala 12 nedelja ili više) - njihov kvocijent inteligencije je opao za 6 poena. Ipak, oni koji su imali najteži oblik bolesti i koji su bitku za život vodili na reanimaciji, od momenta prvih simptoma do trenutka sprovođenja studija pokazali su najdrastičniji pad IQ - za neverovatnih 9 poena! Uticaj na kognitivne funkcije je bio očekivan, ali ne u ovoj meri

"Očekivali smo da će se pojaviti smanjenje kognitivnih funkcija kod ljudi koji su imali teži oblik bolesti, ali smo se iznenadili kada smo videli da je Kovid ostavio trag i kod onih pacijenata koji su imali kratkoročne simptome", izjavio je Adam Hempšir, jedan od autora istraživanja za Vašington Post.

Ovakav uticaj na kognitivne funkcije se, po mišljenju naučnika, nesumnjivo odražava kako na kvalitet života, tako i na obavljanje radnih zadataka. Smanjenje kvocijenta inteligencije, popuštanje koncentracije i gubitak pamćenja, koji se javljaju kod onih koji su preležali produženi Kovid izraženiji je nego kod drugih ljudi, što značajno otežava redovno funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu