Šta su PFSA hemikalije pronađene u krvi političara? VIDEO

U krvi vodećih političara u Belgiji pronađene su otrovne PFSA hemikalije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FrentaN/Shutterstock
Foto: FrentaN/Shutterstock

O PFSA otrovnim hemikalijama ne znamo mnogo, osim da su pronađene u krvi političara, pa su se mnogi zabrinuli na koji sve način one mogu da se unesu u organizam, kao i koliko su opasne.

O ovoj temi su govorili i gosti emisije "Jutro", dr Dušan Veljković sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog. Oni su pokušali da detaljnije objasne o čemu se radi.

"To nije neočekivano, te supstance su poznate već decenijama. One imaju neka korisna svojstva, odbijaju vodu, masnoće, u jako su širokoj upotrebi, a pored svega toga, stabilne su, ne podležu visokim temperaturama", rekao je Veljković.

Za pomenute supstance je dokazano da mogu biti kancerogene, na prvom mestu izazivaju karcinom dojke, zatim karcinom testisa i bubrega. Mehanizam kojim dolazi do razvoja karcinoma pod uticajem ovih supstanci nije poznat.

"Preporuka je da nikako ne stružete teflon, ne zbog oštećenja posude, već zbog materija koje su rastvorljive i kancerogene", istakao je Kovčin.

Organizmu može da šteti i šminka, ali ljudi ne mogu sto posto da se zaštite od svih otrovnih materija, jer bi to značilo da se posvete samo tome, što je nemoguće.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu