Pušenju na javnim mestima došao kraj: Zabrana važi i za elektronske cigarete VIDEO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić gostovala je u emisiji Jutro na TV Prva, gde je govorila o novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, ali i o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom", rekla je ministarka Grujičić.

Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

"Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji", navela je ministarka Danica Grujičić.

Pored toga, ministarka posebno naglašava koliko nikotin loše utiče na pluća.

"Da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca i definitivno taj nikotin. Sada svi govore o tome evo moj deda je pušio, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika ali generalno gledano to nam ne treba", istakla je ona.

Sve navedene sankcije važiće i za elektronske cigarete.

"Ja znam da nikoga ne možemo da nateramo da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh", rekla je ministarka Grujičić gostujući na TV Prva.

Pročitajte i:

Pušačima odzvonilo: Zabrana pušenja na javnim mestima u Srbiji?

"Sutra bih uvela zabranu pušenja u kafićima i restoranima"

Šta donosi Zakon o zabrani pušenja? "Ako plati kaznu milion dinara, dobro će da razmisli"

Pušenje će, prema trenutnoj verziji Nacrta zakona, biti zabranjeno u:

  • restoranima;
  • kafanama;
  • kafićima;
  • svim objektima zatvorenog tipa;
  • autobuskim stajalištima;
  • stadionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu