Lažni ozempik stigao u Srbiju: Njegovo korišćenje može dovesti do tragičnih ishoda VIDEO

Ogromna tražnja za lekom "ozempik", koji je namenjen pacijentima sa dijabetesom tip 2 ali se masovno koristi i za mršavljenje, dovela je do nestašica u apotekama i pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/myskin
Foto: Shutterstock/myskin

Lažni ozempik pojavio se i u Srbiji, ne u apotekama već na internetu. Sada su mnogi u strahu, jer lažni ozempik nije nimalo naivan.

Naime, u Austriji je nekoliko ljudi završilo na bolničkom lečenju, jer su koristili falsifikovani lek "ozempik". Kod njih je došlo do naglog pada šećera u krvi i ozbiljnih neželjenih efekata. Ispostavilo se da je medikament koji su koristili sadržao insulin, umesto "ozempikovog" aktivnog sastojka semaglutida.

Ono što se zna jeste da je lek verovatno kupljen onlajn i da nema dokaza da su falsifikat izdavale apoteke.

Na opasnost od pojave falsifikata upozorila je i Evropska agencija za lekove (EMA). Ona je saopštila da se lažni lek pojavio u raznim zemljama EU i Velikoj Britaniji.

Trend drugačije upotrebe "ozempika", koji je namenjen dijabetičarima, krenuo je iz SAD sa rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milionerom Ilonom Maskom, koji su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu.

Kada je stigao u Srbiju, mogao je da se kupi u apotekama, bez lekarskog recepta. Tada je počela njegova masovna upotreba i za mršavljenje.

Ponovo, naša zemlja nije odolela trendu, te se lažni ozempik uveliko "širi" i prodaje po Srbiji. Kakve su sve opasnosti ukoliko koristimo lek koji je kupljen na internetu?

Gošća Jutra dr Jelica Bjekić Macut, endokrinolog, potrudila se da nam što bolje približi temu i objasni kakve sve posledice može izazvati lažni ozempik.

"Ozempik stvarno ima to dobro svojstvo zatvaranja apetita, te su onda poželeli i mnogi drugi, koji nemaju dijabetes, da ga koriste. Ja sam se iznenadila kada sam u svojoj ambulanti videla žene, koje su zgodne i koje nemaju problema sa kilogramima, da bi i one želela da za svaki slučaj primaju ozempik", navodi doktorka Jelica Bjekić Macut.

Dalje navodi da je za žene problem menopauza, tačnije, da se tada dešavaju brojne promene.

"Menopauza je problem, jer se u menopauzi sve usporava. To je fiziološki proces, proces starenja organizma, u kojem dolazi do promene hormonskog statusa, gde jajnici prestaju da rade. U stvari, šta je menopauza? Menopauza je stanje koje nastaje godinu dana posle poslednjeg ciklusa žene. Tada se dešavaju brojni procesi koji često dovode do povećanja telesne težine žene", tvrdi doktorka i naglašava značaj fizičke aktivnosti.

"Fizička aktivnost ne mora da bude teretana, već može da podrazumeva samo svakodnevnu šetnju od pola sata, do 45 minuta. Dobar deo žena kroz menopauzu prođe bez tegoba, ali takođe ima i onih koje osećaju iste. Ne treba se toga stideti. Ne oklevajte da se javite svom endokrinologu, pogotovo ako ulaze prerano u menopauzu, u koju se ulazi kako zbog stresa, tako i zbog genetike."

Doktorka ističe da pacijenti upotrebom lažnog ozempika mogu zaista da ugroze život.

Šta je još lekarka ispričala o lažnom ozempiku i njegovoj upotrebi, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu