Sindrom novogodišnje jelke: Šta je to i kako nam može pokvariti praznike?

Iako je ovo doba godine period u kome većina nas oseća simptome prehlade, curenje nosa i neprijatan osećaj u grlu ne moraju nužno značiti da smo prehlađeni.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Šta je "sindrom novogodišnje jelke", koga on pogađa i možemo li se zaštititi od njega?

Decembar mesec je praktično ceo rezervisan za pakovanje poklona, dekorisanje životnog prostora i kićenje jelke. Međutim, prazničnu euforiju neretko pokvare nos koji curi i grlo koje ne prestaje da boli. Iako biste verovatno hladno i vetrovito vreme napolju okrivili za ovakve simptome prehlade, u stvarnosti oni ne moraju nužno biti povezani sa vremenskim (ne)prilikama.

Šta je "sindrom novogodišnje jelke"

Takozvani sindrom novogodišnje jelke predstavlja niz alergijskih reakcija, a posledično i respiratornih problema, koji se javljaju prilikom dekorisanja prostora i ukrašavanja novogodišnje jelke. Najveću pretnju po imuni sistem tada predstavljaju novogodišnji ukrasi i girlande, na kojima je nataložen veliki sloj prašine.

"Ukrasi skupljaju prašinu veći deo godine. To znači da mogu izazvati alergije, jer prašina često sadrži mešavinu čestica poput polena, spora plesni i grinja", navodi doktor Bavini Šah.

Prilikom raspakivanja ukrasa i nameštanja jelke, naročito ukoliko imate onu veštačku, sva ta prašina dospeva u vazduh, a samim tim i u vaše disajne puteve. Kako je objasnila Šah, upravo tada se javlja alergija, koja nije ništa drugo do odgovor imunog sistema na identifikovane čestice.

"Imuni sistem proizvodi antitela koja se bore protiv stranih tela oslobađanjem hemijskih supstanci. Upravo one izazivaju alergijsku reakciju", pojasnila je Šah.

Kako smo već spomenuli, veštačka jelka zbog naslaga prašine može biti jedan od razloga za pojavu "sindroma novogodišnje jelke". Međutim, i one prirodne, tek ubrane, mogu biti jedan od okidača alergije kod određenog broja ljudi.

Razlog tome može biti zagađenje iz vazduha koje se nataložilo na njenim iglicama ili pak smola koju svaka jelka luči. Kako rešiti problem s aalergijom ukoliko do nje dođe? Najbolje bi bilo jelku oprati pod mlazom hladne odmah nakon unošenja u kuću - na taj način će se prašina i zagađenje sa nje neće širiti po kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu