"Batut" uvodi testiranje na veliki kašalj: Broj potvrđenih slučajeva raste

Veliki kašalj već neko vreme hara u našoj zemlji, te Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" poziva sve koji sumnjaju na bolest poznatu po imenu "bolest od 100 dana" da se testiraju.

Izvor: B92, batut.org.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Africa Studio
Foto: Shutterstock/Africa Studio

U Srbiji ima 298 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, prisutan je i kod dece i odraslih, a Centar za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu sprovodi testiranje radi potvrđivanja dijagnoze velikog kašlja radnim danima od 7 do 12 sati.

Za pacijente sa prebivalištem izvan Beograda uput mora overiti nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dodaje se i da se uzimanje uzoraka na sopstveni zahtev naplaćuje. Kako se navodi, uzorak se može uzeti kao bris ili iz krvi i radi se metodom PCR ili serološkim određivanjem IgG antitela u krvi.

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja – ako kašalj traje kraće od 14 dana radi se PCR analiza, za kašalj koji traje od 14 do 28 dana PCR i serološka analiza, a ako traje duže od 28 dana, serološko ispitivanje krvi.

Pročitajte i:

Veliki kašalj sve bliži Srbiji

Veliki kašalj se širi Srbijom: Traje sto dana, deca posebno ugrožena, a ovo su simptomi

Veliki kašalj širi se u školi u Beogradu

Naime, iako je poslednjih godina broj obolelih bio u padu, prema poslednjim podacima, povećan je broj dijagnoza velikog kašlja i kod odraslih i kod dece.

Prema navodima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd (GZJZ), do novembra 2023. godine ukupno je prijavljeno 47 slučajeva velikog kašlja.

Poređenja radi, broj obolelih od velikog kašlja na teritoriji Beograda u poslednjih pet godina se kretao od 29 registrovanih slučajeva 2018. godine, 14 slučajeva 2019. godine, tri slučaja 2020. godine, do dva slučaja 2021. godine, a u 2022. godini nije bilo prijavljenih obolelih od velikog kašlja.

Poznato je da veliki kašalj najviše pogađa decu uzrasta do dvanaest meseci, ali sve je više i školske dece od deset do četrnaest godina koja su obolela od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu