Poruka s XII kongresa lekara opšte medicine: Vratiti poverenje pacijenata u lekare

Na Zlatiboru je održan XII međunarodni kongres lekara opšte medicine, na kojem su ključne teme bile urgentna stanja, odnos izabranog lekara s pacijentom obolelim od maligne bolesti, kovid i postkovid stanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

"Vrlo je važna prevencija, koja je naša osnovna delatnost. Otprilike 80 odsto rano postavljene dijagnoze zaista znači dobru prognozu. Imamo skrining na bubrežnu bolest, na karcinom debelog creva, dojke i mnoge druge koji nam zaista pomažu da na vreme dijagnostifikujemo bolest", rekla je predsednica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva prim. dr Dragana Trifunović Belanović.

Ona je poručila da je neophodno da se vrati poverenje pacijenata u lekare i da se poveže primarna zdravstvena zaštita sa sekundarnom i tercijarnom.
"Niti oni mogu bez nas, niti mi možemo bez njih. A poruka za pacijente je da ako prepoznaju ili posumnjaju na neki simptom koji do sada nisu primećivali kod sebe, da se obrate izabranim lekarima", zaključila je doktorka Trifunović Belanović.

U fokusu predavanja načelnice opšte medicine Doma zdravlja Čukarica dr Dragane Melentijević bio je bubreg kao organ koji je povezan sa svim oboljenjima i najčešćim oboljenjima kod pacijenata, kao što su hipertenzija, dijabetes, gojaznost, kao i podizanje svesti o značaju zdravlja bubrega.

"Kod svakog pacijenta moramo znati kakvo je zdravlje njegovih bubrega, a pre svega kod pacijenata koji imaju hronične, masovne, nezarazne bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, dislipidemija kod gojaznih, a to je svaki drugi pacijent koji dolazi u našu ambulantu", kazala je za Tanjug doktorka Melentijević.

Ona je navela da je preventiva najvažniji deo rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

"Danas je vrlo jednostavno baviti se zdravljem bubrega. Ako znate koliki je kreatinin vašeg pacijenta, a imate pol i godine, vrlo je lako izračunati glumeruske filtracije, a zahvaljujući donacijama radimo i mikroalbuminurije iz urina, a to su dve komponente koje pojedinačno i zajedno govore mnogo o zdravlju bubrega, određuju dalju terapiju i tretman", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu