Liste čekanja su prošlost? Lekar specijalista uskoro će moći da nam prepiše lek VIDEO

Lekar specijalista uskoro će moći da nam prepiše lek, tako da nećemo morati samo zbog toga da se vraćamo kod izabranog lekara u dom zdravlja, a ova vest obradovala je građane Srbije.

Izvor: Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/Sunti
Foto: Shutterstock/Sunti

Đurica Stankov u ime Udruženja pacijenata Srbije otkrio je da ideje predviđene zdravstvenim planom, započetim 2001. godine, napokon stupaju na snagu.

"Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije su od 2001. godine počeli sa kreiranjem nove strategije za digitalizaciju zdravstvenog plana i on je negde 2022. godine završen. Po tom planu, do kraja ove godine bi trebalo da se dese neke nove stvari", počeo je da priča Đurica Stankov za emisiju "Jutro na Prvoj" i dodao:

"Pre mesec dana održane su javne konsultacije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu. Prikupljeni su svi materijali, predlozi, preporuke udruženja. Republika Srbija je na jedan transparentan način po prvi put uključila pacijenta. Dat je poseban formular u kojem je omogućeno pacijentu da na vrlo direktan način daje predloge za programe i projekte za unapređenje kvaliteta života pacijenata."

Predlog zdravstvenog plana, po kojem će lekar specijalista moći pacijentima da prepisuje lekove, umnogome će ubrzati proces.

"Ono što nas očekuje je jedinstveni zdravstveni karton, e-karton, kao i e-uput. Po ovome će svaki lekar specijalista moći direktno da prepiše terapiju pacijentu, tako da on ne mora da ide kod lekara opšte prakse. To će u budućnosti smanjiti liste čekanja, kao i čitav proces zakazivanja, za koji znamo da trenutno nije za pohvalu", objašnjava Stankov.

On je kratko i jasno objasnio koje su prednosti novog zdravstenog plana.

"Svakako da su prednosti efikasnost, bezbednost i brzina", zaključio je on.

Detaljnije pogledajte u video-zapisu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu