Demencija sve češća pojava, ali i dalje tabu tema VIDEO

Obeležava se Mesec borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/Head over Heels
Foto: Shutterstock/Head over Heels

Procenjuje se da u Srbiji živi više od 200.000 ljudi sa Alchajmerom, a da je pola miliona indirektno pogođeno, kao negovatelji ili staratelji osoba sa Alchajmerom.

O ovoj temi govorila je danas Nadežda Satarić iz udruženja "Amiti" i predsednica udruženja Srba za Alchajmerovu bolest, u emisiji "150 minuta", televizije "Prva".

"Demencija je sve prisutnija i trebamo da damo veliki značaj njenoj prevenciji", počela je Nadežda Satarić.

"Trebalo bi da pripremamo i starije osobe i članove njihovih porodica i objasnimo im šta je ono čime mogu da preduprede tu bolest. Najnovija istraživanja kažu da se u 40% slučajeva bolest može preduprediti ili se može odložiti njeno nastajanje, ali samo ako se pridržavamo nekih faktora rizika."

Poznato je da je demencija tabu tema ne samo kod nas nego i u mnogim društvima.

"Istraživanja SZO govore da svaka treća porodica, koja ima osobu sa nekom vrstom demencije, krije to, čak i od ostatka familije. Trebalo bi da je drugačije, da svi znaju kako bi se tim osobama pomoglo, jer im je vrlo specifično ponašanje. Mogu da se izgube ili da greše u kupovini, ali ako zna bar komšija, onda će toj osobi pomoći. U poodmakloj fazi oni mogu da budu ozbiljan bezbedonosni rizik", priča dalje Nadežda Satarić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu