Vakcine protiv gripa stigle u Srbiju: Tokom sledeće nedelje u svim domovima zdravlja

Vakcine protiv gripa stigle su u Srbiju i tokom sledeće nedelje će biti dostupne u svim domovima zdravlja

Izvor: rts.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

U Srbiji raste broj pozitivnih na koronavirus. Čekaonice su pune i zbog drugih infekcija. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da su vakcine protiv gripa stigle u Srbiju i da će tokom sledeće nedelje biti dostupne u svim domovima zdravlja.

Istakla je i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

Sanja Radojević Škodrić navodi da su vakcine protiv gripa juče stigle u Srbiju i da se radi o četvorovalentnim vakcinama proizvođača "Abot" iz SAD.

"Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su 'Torlakove' trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja", rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Istakla je da će stručnjaci reći kada je najbolje vreme da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da je važno da je vakcina dostupna.

Sanja Radojević Škodrić je objasnila i ko ima pravo da se vakciniše protiv gripa o trošku države.

"To su svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima", navela je Radojević Škodrićeva.

Podsetila je da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa, pošto su, kako je rekla, oni koji su bili vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od kovida.

HPV vakcinu primilo 26.000 mladih

Govoreći o HPV vakcini, direktorka RFZO je navela da je od juna prošle godine omogućeno da se svi mladi od 9 do 19 godina vakcinišu o trošku Fonda.

"Ona je jako važna i za muški pol, koji su, ne samo prenosioci, nego, takođe, kao i ženski pol, mogu da dobiju karcinom, samo u kasnijoj životnoj dobi", navela je Sanja Radojević Škodrić.

Istakla je da je karcinom grlića materice jedan od vodećih karcinoma u Srbiji i da je, posle karcinoma dojke, drugi po učestalosti izazivača smrtnosti kod žena.

Vakcinisano je 26.000 mladih, a kako je rekla direktorka RFZO, nisu zadovoljni tim brojem. Dodala je da su mladi svesni opasnosti od HPV virusa, ali da bi trebalo više raditi na tome sa njihovim roditeljima.

Nova lista inovativnih lekova do kraja godine

Govoreći o inovativnim terapijama, Sanja Radojević Škodrić rekla je da je u poslednjih šest godina na listu stavljeno 80 inovativnih lekova, a da je od 2007. do 2015. na istu listu stavljen 21 lek.

Istakla je da je 2023. godine za inovativne lekove izdvojeno 5,8 milijardi dinara, dok je u prethodnom periodu, kako je rekla, za takve lekove izdvajano manje sredstava.

Direktorka RFZO je navela da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu