Razbijena zabluda: Napitak koji se smatra zdravim uzrokuje brojna neželjena stanja

Iako je decenijama važio za zdravi napitak koji poboljšava celokupno zdravlje, voćni sok može biti krivac za nekoliko stanja, od kojih je jedno i nakupljeno salo na stomaku.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto:Just Life/Shutterstock
Foto:Just Life/Shutterstock

U neprestanoj potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem ali i željom mršavljenjem često tražimo pića koja obećavaju da će povećati našu vitalnost, podržati naše ciljeve u kontroli težine i poboljšati naše cjelokupno zdravlje.

Ipak, priča iza naizgled "zdravih" napitaka je složenija nego što se čini. Možda će vas iznenaditi otkriće da neka od ovih "dobrih" pića zapravo mogu doprineti upali i nakupljanju tvrdoglavog

Ceđeni sok jedan je od napitaka koje biste trebali ograničiti koliko god je to moguće, prenosi magazin She Finds.

Decenijama je ceđeni sok zauzimao počasno mesto kada je piće u pitanju, često slavljen kao izvor vitamina, minerala i osveženja. Mnogi od nas su odrasli sa uverenjem da čaša voćnog soka predstavlja zdrav i prirodan izbor. Međutim, ova vrsta soka, iako je bogata određenim nutrijentima, može imati i manje poželjnu vezu s upalom i tvrdoglavim nakupljanjem masti na stomaku.

Jedan od primarnih faktora iza ovog fenomena je značajan sadržaj šećera u njemu. Iako je šećer u ceđenom soku prirodno prisutan, on je i dalje šećer. Konzumacija značajne količine ceđenog soka može dovesti do značajnog unosa šećera, što je direktno povezano sa upalom i nakupljanjem masti na stomaku.

Naime, telo prerađuje fruktozu, šećer koji se nalazi u voću, u masnoću, koja se često nakuplja u području abdomena. Osim toga, ishrana bogata šećerom pokreće niz telesnih reakcija koje mogu dovesti do hronične upale.

Ako žudite za slatkim pićem, možete birati između pića sa smanjenim sadržajem šećera, a koja su pogodna za umerenu konzumaciju. Na primer, smutiji napravljeni od voća sa niskim sadržajem šećera, poput bobičastog voća, ili oni napravljeni od nezaslađenog bademovog ili kokosovog mleka, nude esencijalne vitamine bez značajnog povećanja potrošnje šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu