Šokantno saznanje: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa

Antivirusni lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom može da izazove mutacije u virusu i podstakne evoluciju novih varijanata, navodi se u tekstu naučnika objavljenom u časopisu "Nature".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/PawelCebo
Foto: Shutterstock/PawelCebo

Molnupiravir, koji se takođe prodaje pod imenom "lagevrio", dizajniran je da dovede koronavirus do uništenja, međutim istraživači su pronašli dokaze da virus ponekad može da preživi tretman, što dovodi do mutiranih verzija koje se povremeno šire na druge ljude, prenosi Gardijan.

Iako nema dokaza da je molnupiravir proizveo opasnije varijante koronavirusa, naučnici su naveli da su mutacije povećale genetsku raznolikost virusa i pružile više opcija za buduću evoluciju.

"Znamo da ovi virusi mogu da prežive i nakon značajnog broja mutacija i da se još uvek mogu prenositi u nekim slučajevima", naveo je dr Teo Sanderson, vodeći autor studije i istraživač na Institutu Frensis Krik u Londonu.

U istraživanju se ističe da su nalazi važni za nastavak procene rizika i koristi od molnupiravira i drugih lekova u razvoju koji deluju na sličan način. Sa druge strane, kompanija MSD, koja proizvodi molnupiravir, saopštila je da lek ometa replikaciju virusa i smanjuje izlučivanje, što smanjuje rizik od prenošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu