Kampanja "Daj pedalu raku" po deveti put u Srbiji

Udruženje Ženski centar „Milica“, devetu godinu zaredom, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka dojke, organizovalo je regionalnu kampanju „Daj pedalu raku“ u okviru koje je tačno u podne, u 30 gradova širom Srbije, dat start za biciklističku vožnju, a na centralnoj manifestaciji u Beogradu pušteni su baloni podrške svima koji prolaze kroz proces lečenja raka dojke i ginekoloških karcinoma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: PROMO
Foto: PROMO

Na centralnoj manifestaciji, ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, okupljenima se obratio doc. dr Milan Žegarac, direktor ove institucije, i istakao važnost ranog otkrivanja.

„Rak dojke je najčešći karcinom kod žena, a rano otkrivanje je svakako glavni preduslov za uspešno lečenje. Upravo iz tog razloga, skrining program je najvažniji korak koji moramo sprovesti. Takođe, neophodan je veći angažman medija i društva u celini kako bi se radilo na povećanju svesti građana, ali i na povećanju informisanosti. Na primer, važno je da javnost zna da u našoj zemlji postoji sve veći broj mamografa koji su dostupni za ranu dijagnozu raka dojke“, naveo je Žegarac i dodao da je lečenje raka dojke neophodno u ustanovama koje imaju multidisciplinarne timove koji učestvuju u lečenju, ali da se ne sme zaboraviti ni na paijativnu negu za pacijente koji imaju potrebu za time.

U ime organizatora i pacijenata obratila se Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“, skrenuvši pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda dojke u cilju ranog otkrivanja karcinoma, kao i na potrebu za još boljom organizacijom zdravstvenog sistema, naročito primarne zaštite, koja je nažalost i dalje najslabija karika u organizovanom i oportunom skriningu.

Foto: PROMO
Foto: PROMO

„Treba raditi i na edukaciji i boljem kvalitetu života onkoloških pacijenata. Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja i RFZO podržati naše inicijative o decentralizaciji primene onkoloških terapija i izmene zakona o zdravstvenom osiguranju u kojima se traži 100 odsto plaćenog bolovanja prvih 6 meseci za onkološke pacijente, kao i organizovani prevoz na radioterapiju“, navela je ona.

U svom obraćanju dr sci med Marija Andrijić, psiholog i psihoterapeut Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, naglasila je da suočavanje sa dijagnozom malignog oboljenja kod većine ljudi izaziva mnogo snažnije psihičke (emocionalne) reakcije nego suočavanje sa dijagnozom bilo kog drugog oboljenja.

Foto: PROMO
Foto: PROMO

„Istina je da bolest u priličnoj meri utiče na različite aspekte života žene, ali nikako ne određuje njenu vrednost kao osobe. U sistemu podrške važnu ulogu imaju i udruženja pacijenata koja kroz saradnju sa institucijama aktivno učestvuju u pružanju podrške pacijentima ali i u edukaciji opšte javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Od velikog značaja za naše pacijente je i psihosocijalna podrška koja je u IORS-u dostupna već 25 godina", zaključila je Marija Andrijić.

„Karcinom dojke je i u Srbiji najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena. U prethodnom petogodišnjem periodu u proseku svake godine se registruje oko 4500 novoobolelih žena. U istom periodu, u proseku su od karcinoma dojke umrle 1723 žene. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije i iskustva evropskih zemalja u sprovođenju populacionih skrining programa, u Republici Srbiji se od kraja 2012. godine sprovodi program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti“, izjavila je dr Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrining raka dojke u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Daj pedalu raku” je kampanja koja okuplja porodice, prijatelje, sportiste, udruženja, društveno odgovorne kompanije, lokalne zajednice radi podizanja svesti žena o važnosti redovnih pregleda i promociji zdravih stilova života, kao i radi unapređenju kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke.

Foto: PROMO
Foto: PROMO

Kampanja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, kao i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, podršku su dali i Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju Vojvodine podizanjem zastave kampanje „Daj pedalu raku" tačno u podne.

Vozilo se za sestre, ćerke majke, prijateljice u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Novom Sadu, Vranju, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Topoli, Novom Pazaru, Jošaničkoj Banji, Stopanji, Trsteniku, Majdanpeku, Subotici, Aranđelovcu, Leskovcu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Velikom Gradištu, Arilju, Svrljigu, Šapcu, Pančevu, Lapovu, Sremskoj Kamenici, kao i u gradovima Hrvatske i Slovenije.

Predstavnice Ženskog centra „Milica“ – nacionalnog centra za podršku obolelima od raka dojke i ginekoloških karcinoma, odnele su poklone ohrabrenja ženama koje leže na onkologiji.

Projekat podržali: AstraZeneca, Roche, Grand kafa, Minaqa bb, Afrodita.

Nacionalni centar za podršku ženama obolelih od raka dojke i raka grliće materice u okviru kog funkcioniše besplatna telefonska linija 0800 40 40 40 , svakog radnog dana od 10 do 14 h. U centru podršku pružaju iskustvene konsultatorke, žene koje su se i same izborile sa ovom bolešću, edukovane od Udruženja medikalnih onkologa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu