Imate uporne glavobolje: Uradite ove vežbe i bol će nestati

Pojedinim osobama ni lekovi na pomažu kod glavobolje, neki bi voleli da bol zbog glavobolje eliminišu bez njih, pa evo predloga koji bi kod pojedinaca mogao biti efikasan: nekoliko jednostavnih vežbi.

Izvor: Eklinika
Podeli
Foto: Shutterstock/G-Stock Studio
Foto: Shutterstock/G-Stock Studio

Ko treba da bude oprezan kada radi ove vežbe i zašto su korisne

Opez se preporučuje osobama koje su preživele neku traumu, povredu ili operaciju, i one ne bi trebalo da rade bilo kakve vežbe bez saveta i nadzora stručnog lica, posebno u periodu ranog oporavka.

Naravno, ovakve vežbe su dragocene i korisne i ljudima koji nemaju ni hronične ni akutne probleme sa svim vidovima glavobolja – odlična su prevencija. Utiču na poboljšanje cirkulacije, prokrvljenost, elastičnost krvnih sudova, rasterećenje i opuštanje mišića.

Kako se pripremiti za vežbe korisne kod glavobolje i koji je početni položaj

Najbolje je vežbati u sedećem položaju i takozvanom „turskom sedu“, na prostirci za vežbanje. Imajte uz sebe obavezno vodu, i unosite je što češće u manjim gutljajima.

Set ovih vežbi trebalo bi početi kružnim pokretima vrata na jednu i na drugu stranu, što je specifična vrsta istezanja i zagrevanja. U početni set zagrevanja spada i pomeranje glave unapred pa unazad.

Potrudite se da svi pokreti budu lagani, bez cimanja i brzine. Ka gore udahnite, ka dole izdahnite, i neka vam oči budu zatvorene. Samo ako vežbe radimo dovoljno dugo, strpljivo i polako, kroz sve pore i delove glave, vrata i ramena procirkulisaće dovoljno kiseonika, a to znači da svaku vežbu radimo najmanje dva i po minuta.

Masaža slepoočnica

Kažiprstom i srednjim prstom pritisnite slepoočnice i lagano ih masirajte kružnim pokretima. Dišite duboko i držite zatvorene oči. Kako proces bude odmicao, pritisak će popuštati a nama će se činiti da smo „progledali“.

Ovaj deo lica je vrlo senzitivan i pritisak ne sme da bude prejak niti da traje predugo. Nemojte to raditi duže od minut.
Akupresura: Metoda pred kojom posustaje i glavobolja

Akupresura je vekovima poznata metoda pritiska na određene tačke na telu koje onda stimulišu protok energije, cirkulaciju i „razbijanje“ blokada prisutnih iz različitih razloga. Stavite palčeve na tačke u vrhu nosa (u visini očiju). Izvršite blagi pritisak u trajanju od nekoliko sekundi, uz kružne pokrete trajanja do dva minuta.

Kao i u prvim vežbama zagrevanja, neka vam oči budu zatvorene. Laktove možete uvrstiti pritiskom na kolena.

Masaža kažiprstom i palcem za opuštanje vrata i bolju cirkulaciju

Masiranje mišića duž potiljačne kosti je takođe veoma delotvorno. Radite to palcem i kažiprstom jedne ruke od spolja ka unutra, ali i obratno. Pokreti moraju biti lagani i ritmični. Zatim, palcem povlačite malo jače zamišljene linije dužinom kičme. Ponovite 5 puta.
Razbijanje čvorića

Stavite otvoren dlan na rame druge ruke, pa na plećku, i pažljivo prepipajte tu regiju. Osetite li čvoriće ili neravnine, one mogu takođe biti uzrok glavobolje.

Čvorić po čvorić pažljivo masirajte srednjim prstom u trajaju od jednog minuta, do granice bola. Još bolji efekat vežbe će imati ako u isto vreme glavu povijate naizmenično na levu, pa na desnu stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu