Novi tretman smanjuje širenje raka krvi za 74 odsto

Revolucionarni tretman raka krvi koji genetski modifikuje ćelije pacijenata smanjuje rizik od njenog napredovanja za 74 odsto, pokazalo je prvo kliničko ispitivanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Terapija 'ciltacabtagene autoleucel' značajno usporava ili zaustavlja napredovanje multiplog mijeloma kod pacijenata koji su prestali da reaguju na druge tretmane", navodi se u studiji čiji su rezultati predstavljeni u Čikagu na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (Asco), prenosi Gardijan.

Tretman funkcioniše tako što se iz krvi pacijenta uklanjaju pojedine T-ćelije koje se modifikuju u laboratoriji, tako da imaju specifične proteine - receptore. Receptori omogućavaju modifikovanim T-ćelijama da prepoznaju ćelije raka, tako da, kada se vrate u organizam, one traže i uništavaju ćelije raka.

Nakon prosečnog 16-mesečnog praćenja, istraživači su otkrili da ciltacabtagene autoleucel smanjuje rizik od širenja ili rasta raka za 74 odsto u poređenju sa standardnim tretmanima. "Ciltacabtagene autoleucel, ne samo da je pokazao da daje izuzetno efikasne rezultate u poređenju sa trenutnim opcijama, već i da se može bezbedno koristiti i u ranijoj fazi lečenja", navodi Asco.

U kliničkom ispitivanju je učestvovalo 419 osoba sa multiplim mijelomom iz 16 zemalja.

Višestruki mijelom je neizlečivi rak krvi, a procenjuje se da je 176.404 ljudi širom sveta dijagnostikovan sa multiplim mijelomom u 2020. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu