"Zombi" virusi su nam pred vratima: Opasne bolesti prete čitavom čovečanstvu

Drevni virusi, koji nisu viđeni nigde u svetu vekovima, ako ne i duže, prete da postanu opasnost po čovečanstvo zbog klimatskih promena, saopštili su naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Filip Singer
Foto: EPA-EFE/Filip Singer

Čestice raznih bolesti su i danas zarazne u vuni mamuta, sibirskim mumijama, ostacima praistorijskih vukova, čak i u plućima žrtava raznih virusa zakopanih u zamrznutoj zemlji, preneo je "Miror".

Institucije u Rusiji, Nemačkoj i Francuskoj radile su zajedno na novoj studiji, tokom koje je utvrđeno da je "rizik povećan zbog globalnog zagrevanja, pošto će odmrzavanje permafrosta nastaviti da se ubrzava", pa bi mogle da se pojave neke bolesti koje nisu bile aktivne još od praistorije. Naučnici su prethodnih decenija otkrili nekoliko mikroba iz permafrosta koji se brzo topi, a analize pokazuju da su takozvani "zombi" virusi možda na putu da se vrate.

Takođe, naučnici su ekshumirali telo žene Inuita zakopane u masovnoj grobnici žrtava virusa, u selu Brevig Mišn na Aljasci. Zahvaljujući ledenom pokrivaču, dovoljno RNK materijala iz virusa je dobro očuvano da su istraživači mogli da sekvenciraju čitav gen soja virusa iz 1918. godine. Virusi se jako dobro održavaju u arktičkim uslovima.

Velike boginje su zvanično iskorenjene, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 1980. godine. Međutim, 2004. godine, francuski i ruski naučnici našli su virus malih boginja u 300 godina staroj sibirskoj mumiji zamrznutoj u ruskoj republici Jakutiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu