Stiže lek protiv uporne bolesti: Mnogi će biti spašeni

Nakon što je lekanemab, lek za Alchajmerovu bolest, početkom ove godine odobren u SAD, švedski neurogerijatar Nenad Bogdanović izrazio je uverenje da će uskoro biti odobren i u Evropi kao prvi lek protiv ove teške demencije, koji bi trebalo da stigne krajem godine.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) je već primila zahtev za procenu ovog leka.

"Očekujem odobrenje u decembru jer postoji veliki zdravstveni i politički pritisak da se lek odobri i u Evropi", rekao je dr Nenad Bogdanović, profesor gerijatrije hrvatskog porekla na Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Stokholmu.

Lek se u SAD prodaje pod imenom lekembi, a sadrži antitela koja uklanjaju plakove ili grudvice toksičnog beta amiloidnog proteina iz mozga.

Bogdanović kaže da je razvoj ovih antitela počeo u njihovoj laboratoriji u Karolinskoj, ali su japanska farmaceutska kompanija Eisai i američki Biogen završili klinička ispitivanja.

Takođe napominje da je pre mesec dana kompanija Eli Lilli izvestila o pozitivnim rezultatima svog leka - donanemaba. Reč je i o antitelima koja čiste amiloidne plakove u mozgu, a proizvođač tvrdi da usporava razvoj Alchajmerove bolesti za oko trećinu vremena.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) još nije dala konačnu reč o donanemabu. Očekujemo da će do kraja jula odobriti i ova nova antitela za \'čišćenje smeća u mozgu\' - kaže Bogdanović, koji se pre petnaestak godina lično bavio razvojem prvih antitela protiv Alchajmera u kompaniji „Vieth and Pfizer“ u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu