Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija

Otkrivanje nove omikronske varijante korone u Južnoafričkoj Republici (JAR), koja sadrži 30 mutacija, dovelo je do ograničenja putovanja i kolapsa tržišta, iako se još ne zna da li se lakše prenosi u odnosu na druge sojeve tog virusa, objavio je danas NBC njuz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Take Photo/Shutterstock
Foto:Take Photo/Shutterstock

Kako se navodi, slučajevi infekcija novim sojem korone vec su otkriveni širom sveta i mnoge zemlje, uključujuci SAD, požurile su da zabrane letove za JAR dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proučava opasnost nove varijante korone.

Naučnici iz Južnoafričke Republike (JAR) su ove sedmice identifikovali novu varijantu koronavirusa koja bi mogla da objasni nagli porast infekcije u toj zemlji.
Južnoafrički ministar zdravlja tvrdi da je nova varijanta označena kao B.1.1.529 dovela do eksponencijalnog povecanja broja obolelih poslednjih dana, iako stručnjaci još pokušavaju da utvrde da li je zaista odgovorna.

Nakon 200 novih potvrdjenih infekcija dnevno poslednjih sedmica u JAR, broj obolelih povećao se na 2.465 u četvrtak.

Stručnjaci SZO klasifikovali su novi soj kao "zabrinjavajuci" i saopštili da je reč o omikron varijanti korone koja sadrži najmanje trideset mutacija.

SAD i nekoliko evropskih zemalja ograničile su letove ka JAR, uprkos činjenici da su slučajevi vec otkriveni širom sveta, a zabrinutost zbog nove varijante korone izazvala je veliki pad na američkim finansijskim tržištima.

Južnoafrička varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali slučajevi su vec prijavljeni kod putnika koji su stigli u Belgiju, Bocvanu, Hong Kong i Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu