Početak kraja danas?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas održava sastanak, a njihov hitni odbor za kovid-19 mogao bi da predloži Glavnoj skupštini ukidanje pandemije gotovo tri godine otkako je proglašena.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tikhonova Yana/Shutterstock
Foto: Tikhonova Yana/Shutterstock

Iako odluku mora da donese glavni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebrejesus, on je do sada dosledno sledio savete odbora tokom cele pandemije.

"Iako neću ignorisati savete odbora za hitna stanja, i dalje sam vrlo zabrinut zbog situacije u mnogim zemljama i sve većeg broja smrtnih slučajeva", rekao je Tedros.

Šef SZO-a posebno se osvrnuo na nedavni porast obolelih od koronavirusa u Kini, gde je u poslednjih osam nedelja zabeleženo najmanje 170.000 smrtnih slučajeva.

Razmatraće se da li je stanje sa virusom još uvek ozbiljno. Dok je pandemija očigledno i dalje ozbiljna, u poslednje tri godine došlo je do značajnog poboljšanja u zaštiti ljudi od virusa, putem brzih antigenskih testova, lekova i vakcina.

Više od dve trećine svetske populacije dosad je primilo barem jednu dozu vakcina protiv kovida. Očekuje se da će odluka biti doneta 30. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu