Poranila udarna sezona virusa: Kada je vreme za vakcinu?

Jesen je obično godišnje doba kada počinjemo da nosimo tople džempere i pijuckamo čajeve – i kad dolazi grip.

Izvor: B92
Podeli
Foto: hedgehog94/Shutterstock
Foto: hedgehog94/Shutterstock

Većina ljudi nije imala grip poslednjih godina zbog pandemije koronavirusa.

Tokom sezone gripa 2020–2021. ta bolest bila je neuobičajeno retka, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim merama zbog kovida 19 poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravka kod kuće.

No kako se mnogima život vraća u normalu, očekuje se da će broj obolelih od gripa ove jeseni i zime biti veći pa stručnjaci preporučuju vakcinisanje protiv gripa.

Ali kada bi tačno trebalo da se vakcinišemo? I možemo li se vakcinisati protiv gripa u isto vreme kada i revakcinisati protiv omikron varijante koronavirusa? Evo šta kažu stručnjaci, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Kao prvo, zašto se svake godine treba vakcinisati protiv gripa?

Grip zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B i svaki ima svoje podtipove i grupe.

Budući da se virusi gripa konstantno menjaju, kao i zbog toga što imunitet nestaje s vremenom, vakcina protiv gripa svake godine se modifikuje zbog bolje zaštite.

Doktor Pedro Pijedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Bejlor, rekao je za Jahu lajf (Yahoo Life) da vakcina obično gotovo savršeno odgovara jednom od virusa koji cirkulišu. "Uvek je teško imati savršenu vakcinu za sve viruse koji cirkulišu. Ali ne morate uvek imati savršenu vakcinu da biste dobili zaštitu."

Koliko je vakcina protiv gripa delotvorna?

Pokazalo se da vakcine protiv gripa smanjuju rizik od odlaska lekaru zbog gripa za 40 do 60 odsto, po CDC-u.

"Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od teških simptoma, hospitalizacije, prijema na odsek za intenzivnu negu i smrti", rekao je dr Riza Konroj, lekar porodične medicine u Medicinskom centru Veksner Univerziteta Ohajo.

Vakcina može pomoći i da zaštiti one koji su najviše skloni komplikacijama od virusa gripa, što obično pogađa decu od 6 meseci do pet godina, kao i starije od 65, po klinici Mejo.

CDC tvrdi da vakcine protiv gripa mogu da deci spasu život. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da vakcina protiv gripa kod dece smanjuje rizik od po život opasnog gripa za 75 odsto.

"Deca mogu takođe da umru od gripe", rekao je dr Pijedra. "Uopšteno govoreći, deca koja su umrla od gripa nisu bila vakcinisana."

Dodaje da od gripa ne umiru samo stariji. "Deca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice."

Kada je najbolje vakcinisati se?

Iako se virusi influence detektuju cele godine, više cirkulišu u jesen i zimi.

Konroj ističe da je vrhunac sezone gripa "od decembra do februara, ali porast broja obolelih zabeležen je i oko marta, a moguć je sve do maja".

Po njegovom mišljenju, najbolje vreme za vakcinu protiv gripa je oko oktobr", tako da budete zaštićeni tokom sezone gripa.

Napominje da vakcina obično najbolje deluje dve nedelje nakon vakcinisanja.

Pijedra kaže da je oktobar dobar mesec za vakcinisanje. Ali uglavnom stručnjaci kažu da je najbolje vreme upravo sada.

"Ove godine već ima gripa", rekao je Pijedra, "i poranio je".

Vakcina protiv gripa delotvorna je oko pet do šest meseci, rekao je Konroj.

Ko bi trebalo da se vakciniše protiv gripa?

Svi stariji od šest meseci trebalo bi da prime vakcinu protiv gripa primerenu uzrastu, rekao je Konroj, osim ako im lekar ne kaže drugačije.

Postoji nekoliko vakcina protiv gripa odobrenih za decu od šest meseci i starije, te dve za starije od 65, CDC-u.

Može li se primiti buster protiv omikrona i vakcina protiv gripa u isto vreme?

Da, kažu stručnjaci.

"Možete primiti vakcinu protiv gripa i buster protiv omikrona u isto vreme. Ne postoje kontraindikacije za primanje obe vakcine zajedno", rekao je Konroj.

No ako još niste primili preporučenu dozu vakcine protiv kovida 19, CDC preporučuje da se vakcinišete što je pre moguće, a potom i protiv gripa do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu