Nove tablete mogu da zamene injekcije? Tope se u ustima, efektivne do četiri sata

Istraživači su optimistični i uzbuđeni zbog prednosti koju će korišćenje njihovih pilula doneti čovečanstvu, posebno onima koji se plaše injekcija.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto:Shutterstock/FOTOGRIN
Foto:Shutterstock/FOTOGRIN

Istraživači sa Britanskog univerziteta su sve bliže razvoju tableta insulina koje bi jednog dana mogle zameniti injekcije insulina od kojih zavise oni sa dijabetesom tipa 1. Njihova tela jednostavno ne proizvode dovoljno insulina, pa moraju da ga unose na drugi način.

"Ovi uzbudljivi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu u razvoju formulacije insulina koju više neće biti potrebno ubrizgavati pre svakog obroka. Verujemo da će ovo poboljšati kvalitet života i mentalno zdravlje više od devet miliona dijabetičara tipa 1 širom sveta", oduševljeno je rekao za "Big Think" glavni istraživač.

Konačno odredište insulina je jetra, gde stiže nakon što se apsorbuje iz creva u krvotok. Problem je što pilule prvo moraju da prođu kroz želudac, gde se zbog želudačne kiseline veliki deo insulina razgrađuje i tako nikada ne završava u jetri. Insulinske tablete su se razvijale decenijama, a jedan od prethodnih načina da se zaobiđe ovaj problem bile su pilule koje sadrže veoma velike doze insulina kako bi se neke od njih sačuvale čak i nakon prolaska kroz stomak. Konkretno, pilule su morale da imaju čak pet puta više insulina od injekcija da bi se postigao željeni efekat.

Ono što istraživači Britanske Kolumbije predlažu ide u drugom pravcu. Njihove tablete bi se istopile već u ustima i tako izbegle prolazak kroz stomak. Do sada su sproveli studiju na pacovima, koja je pokazala veliki uspeh ove metode – skoro sav rastvorljiv insulin je stigao do jetre glodara, a posebno ih raduje što se pokazalo da je njegovo delovanje brže od dejstva ostalih tableta u razvoju koje ima tendenciju da polako oslobađaju insulin tokom nekoliko sati.

"Slično brzodelujućoj injekciji insulina, naša pilula za oralnu primenu se apsorbuje posle pola sata, a efekat može da traje od dva do četiri sata", rekao je istraživač Alberto Baldeli.

Potrebno je mnogo više istraživanja da bi se ove tablete dovele do kliničkih ispitivanja i, ako su rezultati zadovoljavajući, do dijabetičara širom sveta. Istraživači su optimistični i uzbuđeni zbog prednosti koju će korišćenje njihove pilule doneti, posebno za one ljude koji se plaše injekcija i zavisni su od njih. Postoje i druge prednosti: skladištenje bočica za tablete je mnogo jednostavnije jer ih, za razliku od bočica za injekcije insulina, nije potrebno držati u frižiderima, a istovremeno se stvara manje otpada zbog prestanka upotrebe igala za jednokratnu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu